"Ne sufoca importurile de legume. Problema cea mai mare este importarea masiva in perioada in care noi iesim cu trufandaua noastra", a declarat pentru gandul Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Legume si Fructe Matca. Fermierii din cadrul asociatiei galatene cultiva o treime din suprafata de leguminoase din tara.
In total, suprafata cultivata cu tomate a fost anul trecut de circa 49.000 de hectare, productia fiind de circa 881.000 de tone, in crestere cu 14,6% fata de anul precedent, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS). In ciuda anului agricol foarte bun, Croitoru sustine ca fermierii au renuntat la culturile de rosii deoarece nu sunt deloc profitabile si nu au cum sa concureze cu preturile tomatelor de import.
"In alte state europene se practica TVA diferentiat pentru produsele de baza, nu 24% cum e la noi. Samanta, folia, motorina, toate s-au scumpit, iar noi nu avem cum sa marim preturile. Cum sa fiu competitiv cand eu dau 6 lei pe benzina la pompa si in alta tari fermierii au subventie de 50% la carburant", a explicat Croitoru.
O alta problema de care se plang producatorii o reprezinta intermediarii care controleaza pietele din marile orase. De multe ori, producatorii ajung sa-si vanda recolta la preturi foarte mici, produsele fiind foarte perisabile.
Fermierii care produc rosii nu au acces la piete si n-au de ales. Trebuie sa-si vanda marfa prin intermediari. Si daca tu ai rosii ajunse la maturitate, ele nu tin mai mult de 3-4 zile. Esti nevoit sa le dai mai ieftin, decat sa nu iei nimic pe ele, a precizat pentru gandul Mircea Velica, primarul comunei Izbiceni, localitate in care mare parte a cetatenilor se ocupa de cultivarea legumelor.
Solutiile de criza ale fermierilor: Cultiva rasadurile pe care le vand in afara si viceversa
Din ce in ce mai multi fermieri aleg sa cultive doar rasaduri. Acestea sunt vandute in strainatate, cultivate acolo, iar legumele se intorc in tara la preturi mult mai mari.
Noi nu practicam asa ceva, aici la Matca. Au venit la mine insa din ce in ce mai multi fermieri care sa imi propuna asa ceva, dar noi aici cultivam rasaduri numai pentru productia proprie, a explicat Croitoru.
Practica este mai des intalnita in randul fermierilor din sud, din judetele situate mai aproape de granita, ne-au explicat producatorii de legume. Chiar si cultura rasadurilor este insa costisitoare, sustin ei. De aceea, multi fermieri au ales o alta solutie: cumpara rasadurile din strainatate si aleg soiuri care pot fi valorificate mai bine.
Costurile cultivarii unui hectar de rasaduri se ridica la circa 14.000 de euro. Estimarea s-a facut luand in calcul folia protectoare necesara (2.500 de kilograme), semintele (40.000-50.000), reparatiile solarelor afectate de ninsorile si vijeliile din sezonul rece, substantele cu care sunt tratate plantele, ingrasamintele folosite, munca investita, costul curentului electric si al apel pentru irigatie, precum si al combustibilului necesar pentru tranportul plantelor.
Nu este rentabil decat daca produci rasaduri la nivel industrial, adica atunci cand este vorba despre milioane de fire de rosii, a mai precizat Velica.
Fuia, fost ministru al Agriculturii: Pretul alimentelor se dubleaza de la producatori pana pe rafturile supermarket-urilor
Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, a precizat ca scumpirile alimentelor au loc pe lantul de aprovizionare. Reprezentantii producatorilor spun insa ca supermarket-urile sunt cele care fixeaza preturile.
"Modul de productie in sectorul de legume-fructe este unul primar. Fiecare produce legume pe o suprafata mica. Niciun supermarket sau nici cei care fac export nu vor veni sa cumpere cu sacosa de la fiecare. Si fermierii trebuie sa inteleaga cu unul dintre principalii piloni ai modernizarii agriculturii in Romania il constituie asocierea", a spus Fuia, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV.
"Eu aseara am vazut rosii intr-un supermarket cu 10,5 lei kilogramul. Noi cand iesim cu trufandaua noastra, e undeva la 3,5-4 lei. E o diferenta enorma", a spus Croitoru.
Sursa: gandul.info