Un roman da in medie 547 de lei spaga pe an

Un roman da in medie 547 de lei spaga pe an
Spaga si traficul de influenta raman principalele metode de a razbi in viata pentru trei sferturi dintre romani. Potrivit unui sondaj CSOP realizat la comanda Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, mita pe care o da in medie un roman pe parcursul unui an este de 547 de lei.

13% dintre persoanele intervievate, cu varste de peste 18 ani, au marturisit ca au dat spaga in ultimele 12 luni, iar 80% afirma ca nu s-au folosit de aceasta metoda pentru a-si atinge scopul, scrie incont.ro.

Numarul celor care apeleaza la mita este mai mare in Bucuresti si mai mic in mediul rural sau la categoriile cu venituri reduse. Insa tot cei cu venituri mici sunt mai pesimisti in ceea ce priveste acest fenomen, considerand ca fara spaga nu poti face nimic in Romania, in timp ce romanii cu venituri de peste 2.500 de lei pe gospodarie intra mai degraba in categoria celor 27% care cred ca poti reusi in viata si fara mita ori trafic de influenta.

Totodata, doar 6% din populatie crede ca situatia in ceea ce priveste coruptia s-a ameliorat pe parcursul ultimilor ani.

"Sondajul arata ca lipsa de condamnari in cazuri de coruptie determina o insatisfactie a cetatenilor in raport cu statul in care traiesc si cu increderea in acesta", a declarat pentru Gandul Alexandru Cumpanasu, director executiv al Asociatiei pentru Implementarea Democratiei.

"Un calcul simplu arata ca spaga anuala il costa pe cetatean aproximativ 600 de lei. La o populatie de 18.000.000 de cetateni activi (cu varsta peste 18 ani), considerand, prin absurd, ca doar 15% ar da mita, reiese o suma de aproximativ 400 milioane de euro anual. Aceasta cifra creste odata cu numarul de cetateni care dau spaga", spune Cumpanasu, citat de incont.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani FCSB 0-2! Eliminați din Cupa României!

Joi, 8 Decembrie 2022
112

FC Botoșani a părăsit Cupa României, fiind pe penultimul loc al grupei B. Adversara de azi, FCSB, părăsește de asemenea competiția. UTA Arad și CS Mioveni sunt echipele ce merg mai depar...

Alexandra Huțu: „35 de proiecte privind modernizarea sistemelor de iluminat public au fost aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu și vor primi finanțare în sumă totală de 40.890.281 lei”

Joi, 8 Decembrie 2022
135

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat în această seară lista unităților administrativ-teritoriale care vor primi finanțare pentru proiectele depuse în anul 2021 î...

În anumite situații, șoferilor ce depășesc cu mult limita de viteză li se va putea confisca mașina (proiect)

Joi, 8 Decembrie 2022
150

În cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înma...