Un produs al stupului prea puţin folosit: Lăptişorul de matcă
Stiri Botosani Monday, 25 March 2013 ActualitateAstfel, sunt autori care îl contraindică în sarcină. Nimic mai fals. Medicii Casei Regale din Anglia l-au recomandat Prinţesei Diana în sarcină, împotriva greţurilor. Aşa a ajuns un produs popular. La fel a fost în România, contraindicat în leucemii. Dar pentru acţiunile sale antileucemice există nu numai explicaţie ştiinţifică, prin prezenţa în lăptişorul de matcă a acizilor adipic, pimelic, suberic, transdecendioic, transdecenoic şi hidroxidecanoic, ci şi practică, din fericire. Astfel, în Portugalia, cunoscutul apiterapeut Antonio Couto tratează leucemii cronice şi acute cu lăptişor de matcă, în doze mari (10 ml/zi), administrat (de preferinţă) în fracţii mici, sublingual. Avem şi noi o proprie experienţă similară. Mai găsim că este contraindicat în boala Addison, când, de fapt, se ştie că susţine suprarenalele. În locul dexametazonei administrată curent bolnavilor oncologici, ar fi cu mult mai utilă administrarea de lăptişor de matcă, în scopul susţinerii măduvei hematogene şi fără efectele adverse ale corticoidului. La fel, se afirmă că este contraindicat în afecţiuni acute infecţioase, când se cunosc efectele sale antimicrobiene şi antivirale. Menţionez experienţa unui bolnav de encefalită virală, aflat în comă, şi salvat cu doze mari (50g/zi) de lăptişor. Sau îl veţi găsi nerecomandat, pentru că ar fi cancerigen, în doze mai mari de 2,5 g pe zi. Şi eu şi cei peste 100 de pacienţi ai mei cu scleroză multiplă, care au luat în medie 4-5 g de lăptişor de matcă pe zi, în ultimii 5 ani, ar fi trebuit să fim deja pe lumea cealaltă. Concluzia tristă este că unii autori de cărţi şi articole (mai ales din cele de pe Internet) nu au utilizat practic pentru ei şi pacienţi lăptişorul de matcă.
Prof. Bengsch (Germania), întrebat de Antonio Couto, care consideră că ar fi doza maximă admisă pentru lăptişor, a răspuns zâmbind: "Dacă unui bolnav de cancer i se dau şi de 3 ori pe zi câte 50 g de lăptişor, nu e prea mult". Afirmaţia survine din experienţa clinicienilor care nu au constatat toxicitate la administrarea lăptişorului de matcă oral. Administrarea începe cu doze mici şi creşte treptat.
Desigur, lăptişorul de matcă le este contraindicat persoanelor alergice la el, şi trebuie administrat cu precauţie persoanelor alergice la alte produse ale stupului.
Cancerul şi lăptişorul de matcă
În ceea ce priveşte afirmaţia nefericită că lăptişorul de matcă ar hrăni tumorile, voi prezenta lucrurile în felul următor. În viaţă e bine să fii sincer, indiferent de costurile de moment. Personal, declar că sunt uneori depăşită de anumite proceduri medicale în oncologie şi hematologie, de medicaţia sau interpretarea markerilor tumorali. Dar tot la fel de bine mă gândesc că şi oncologii şi hematologii nu sunt la curent cu noutăţile în ceea ce priveşte studiul şi efectele unor produse naturale. Dacă la noi, unii medici au afirmat public că lăptişorul de matcă "hrăneşte tumorile", adică e cancerigen, în lumea apiterapiei este cunoscut ca fiind de fapt... anti-cancerigen... Această acţiune anti-cancerigenă se datorează în mare parte prezenţei acizilor 10-OH-decenoic, 10-OH-decanoic, sebacic şi pantotenic. Pacienţii care sunt consideraţi cu şanse în maniera medicinii alopate pot face tratamentele propuse fără rezerve. Dar cei care sunt consideraţi din start ca fiind fără şanse, pentru care motiv să mai fie operaţi, iradiaţi şi chemo-trataţi? Lăsaţi aceste cazuri disperate să-şi aleagă tratamentul, de vreme ce medicina ştiinţifică se declară neputincioasă.
Lăptişorul de matcă crud poate fi utilizat în oncologie şi hematologie pe două direcţii. La pacienţii care fac chimioterapie, radioterapie şi/sau corticoterapie, ca adjuvant, înainte de a se observa o înrăutăţire a stării generale şi a analizelor de sânge. Dacă starea generală s-a alterat deja, introducerea lăptişorului este mai mult decât necesară, în combinaţie cu alte remedii naturiste, după caz, cum ar fi zeolitul, propolisul şi polenul, pentru a repune cât de cât pacienţii într-o situaţie care să le permită utilizarea în continuare a tratamentului alopat. Este de preferat în locul dexametazonei, eritropoietinei şi similarelor. A doua cale de acţiune, în ideea unui tratament naturist 100% al cancerului, este în combinaţie cu alte mijloace şi metode cu valoare antitumorală, cum ar fi zeolitul, propolisul, obligeana şi rostopasca, dietoterapia, acupunctura, apipunctura ş.a.
Calitatea lăptişorului de matcă, falsuri, surse
Legislaţia românească permite oricărui procesator care ambalează în România un produs importat ca materie primă să se declare producător. Evident, produsul devine românesc... Pe această speculaţie legislativă se bazează o întreagă pseudo-producţie de alimente şi suplimente. Firme dotate cu spaţiu de depozitare şi bani pentru reclamă umplu rafturile magazinelor cu "bunătăţi".
Lăptişorul de matcă din Europa provine în proporţie de peste 90% din China. Pe de altă parte, este produsul apicol cu cea mai mare volatilitate a preţului. Îl puteţi cumpăra de la sursă, cu 1 dolar 50 de grame, sau cu 10 dolari. Depinde ce vreţi să cumpăraţi. În Europa, ajunge să fie vândut cu 10-20 de euro 50 g, cum e în România, sau 100-150 de euro în Franţa, pentru aceeaşi cantitate. Recordul îl deţine Macedonia, unde 50 de grame de lăptişor de matcă din producţie locală ajunge la 250 de euro. Aşa că, în mod evident, cumpărătorii sunt bulversaţi şi nu ştiu ce să aleagă. Repet: toate studiile realizate în Japonia sunt făcute cu lăptişor de matcă importat, în primul rând din China, şi în mai mică măsură din Taiwan. Problema e: de unde din China? Dacă alegi doar oferte de pe Internet, cele mai ieftine, în mod sigur primeşti un produs de slabă calitate. Sigur, unii dintre cititori se vor întreba în ce măsură am dreptate, pentru că au consumat lăptişor de matcă din mai multe surse şi s-au simţit bine. Aduceţi-vă aminte ce spunea domnul Ilieşiu: "doze homeopatice (adică foarte mici-n.n.) pot declanşa şi genera stări de bine". Dar de aici şi până la tratarea unor pacienţi cu suferinţe grave, poate fi o distanţă. Pe acest lucru se şi bazează "industria" apicolă şi simplii comercianţi. Ei ştiu că produsul, oricât ar fi de prost, până la urmă dă nişte rezultate, se simte o îmbunătăţire. Dar pentru oamenii care au suferinţe grave, sau şi mai rău, au zilele numărate, este stringent să le poţi oferi un lăptişor de matcă de bună calitate. Acesta este motivul pentru care, profitând de faptul că anul trecut Conferinţa Internaţională Apimedica s-a desfăşurat în China, m-am deplasat acolo cu ceva timp înainte, special pentru a sta de vorbă cu o serie de producători locali şi ca să văd cu ochii mei o serie de capacităţi de producţie. De acolo m-am îndreptat spre Japonia, ca să-mi confirm sau să-mi infirm bănuielile în legătură cu calitatea unor mostre de lăptişor de matcă. Abia în felul acesta poţi să ai o imagine clară asupra a ceea ce poţi cumpăra dintr-o ţară precum China. Cu toate acestea, pentru a avea convingerea că loturile de produse respectă, în timp, calitatea iniţială, este preferabil importul de lăptişor de matcă din China comercializat prin Germania, cu toate cheltuielile aferente, dintr-un motiv simplu: analizele de laborator care pot evidenţia corectitudinea produsului sunt dificil de realizat la noi. În schimb, în Germania, ţară riguroasă, unde lăptişorul este asimilat medicamentelor, analizele se fac pentru fiecare lot cu exigenţa corespunzătoare.
Precum este multă miere falsă pe piaţă, la fel există şi lăptişor contrafăcut. Falsificarea "naturală" a lăptişorului de matcă se face, în modul cel mai elaborat, prin mixare cu triturat de larve de matcă şi albină. Iar în mod banal, cu ou sau gălbenuş de ou, amidon etc. Modificările fizico-chimice şi analizele microscopice pot pune în evidenţă aceste falsuri.
Lăptişorul de matcă conţine o serie de impurităţi care îl fac identificabil ca origine. Nu există lăptişor de matcă pur. Grăuncioarele microscopice de polen din lăptişor pot fi identificate şi pot da o indicaţie geografică prin faptul că anumite plante se găsesc doar în anumite areale; flora Chinei prezintă mari diferenţe faţă de flora noastră. Mai delicată este situaţia lăptişorului care aparent fizico-chimic este în regulă, dar este slab calitativ, pentru că stupii sunt hrăniţi artificial cu zahăr şi soia, activitatea albinelor este limitată pentru a reduce drastic consumul, albinele sunt tratate medicamentos deoarece inevitabil se îmbolnăvesc ori sunt sensibile la paraziţi, totul în scopul unei producţii cât mai mari. Se mai practică şi o adulterare chimică, mai greu de evidenţiat, căci necesită laboratoare performante; de exemplu adăugarea de acid 10-OH-decenoic, cu valoare antitumorală, care permite creşterea preţului la sursă etc. Este, până la urmă, lesne de înţeles că un produs bun nu stă pe orice raft.
Păstrarea şi transportul lăptişorului de matcă
Lăptişorul de matcă se păstrează bine la 0-4 grade Celsius. În frigider vă recomand să-l păstraţi în spate, ca să nu fie afectat de schimbările de temperatură generate de deschiderea repetată a uşii. După ce l-aţi folosit, să nu-l uitaţi pe undeva prin cameră. În timp, dacă nu-l păstraţi corect, poate căpăta o culoare cenuşie. Nu este compromis total, dar valoarea lui biologică a scăzut. Transportul pe durată limitată, chiar vara, nu trebuie să vă îngrijoreze, pentru că el conţine un principiu antibiotic natural, în foarte mică cantitate, însă suficient pentru a-i prezerva calitatea.
Terapia anti-îmbătrânire (anti-aging)
Voi aborda altfel procesul de îmbătrânire. Eu cred că noi începem să îmbătrânim din clipa în care credem şi începem să ne comportăm ca nişte oameni bătrâni. Creierul este cel mai complex sistem biologico-informaţional din universul cunoscut. Anumite filozofii şi doctrine cred că prin forţa sa, gândul poate genera realităţi concrete. De curând, acest lucru a început să fie luat în serios şi studiat. Aşadar, încercaţi să vă gândiţi că viaţa e cel mai preţios dar şi că trăiţi în tinereţe! Să nu ne grăbim spre bătrâneţe, ci să o lăsăm să ne ajungă ea, atunci când va putea să ne atingă... Ca tratament eficient, recomand 2-4 ml de lăptişor de matcă şi 30-50 g de polen crud pe zi, în amestec sau separat, cinci zile pe săptămână.
În final, mulţumesc pe această cale tuturor pacienţilor mei, care m-au onorat cu încrederea lor în aceşti ultimi ani, extrem de grei pentru mine.
Dr. CRISTINA AOŞAN, membru în Comisia de Apiterapie a Apimondia
Citeste mai mult in Formula AS
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Clipe dramatice pentru o familie cu patru copii dintr-o localitate din Botoșani: Întreaga locuință a a luat foc!
O familie cu patru copii, din localitatea Pomârla, trece prin momente grele după ce locuința i-a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Cele șase persoane au reușit s...
PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „ Doar alegând echipa Valeriu Iftime, echipa PNL, putem schimba ceva cu adevărat în Botoșani!”
„De aceea, fac un apel către toți botoșănenii noștri din diaspora să își încurajeze rudele și apropiații de acasă, din județ, să iasă la vot! Este crucial să ieșim &ic...
Liderii PSD îi îndeamnă pe botoșăneni să voteze pentru binele familiei lor, pentru cei care dintotdeauna le-au asigurat creșteri de venituri și speranța unui trai mai bun (foto)
„Vă mulțumesc pentru că ați fost alături de noi, candidații PSD Botoșani în toată această perioadă. Astăzi se încheie campania pentru alegerile parlamentare și urmează v...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.77 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici