Procurorul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria din Dorohoi, Nicoleta Arpinte, acuză Direcția de Sănătate Publică (DSP) că nu a efectuat ancheta epidemiologică impusă, după ce o grefieră a unității a fost diagnosticată cu noul coronavirus.
Situația a fost relevată pe Facebook, în secțiunea de comentarii a unei postări publicate de către managerul DSP, Monica Adăscăliței, pe pagina administrată de aceasta. Prim procurorul a scris că a înaintat o adresă către instituția de sănătate în vederea dispunerii unor măsuri în cazul personalului care ar fi intrat în contact cu grefiera, însă rămasă fără răspuns oficial. După câteva zile, a trimis din nou o înștiințare, care a primit un răspuns instituțional nesemnat și neparafat.
„Am trimis exact acum o săptămână o adresă și am și sunat, ca să comunic faptul că la Parchetul Dorohoi este un caz pozitiv de Covid, cu simptome ca la carte, care s-a plimbat prin toate birourile pe data de 2 noiembrie. Pe data de 4 noiembrie a primit rezultatul pozitiv. Am expus situația în adresă și la telefon. Am explicat telefonic faptul că, fiind vorba despre o unitate de parchet care lucrează cu poliția, instanța de judecată, justițiabili și așa mai departe, este foarte important să se dispună urgent niște măsuri și să știm și noi ce avem de făcut, mai ales că suntem o unitate cu foarte puțini oameni și dacă se mai infectează careva, ar trebui să punem lacăt pe ușă, ceea ce este inadmisibil. Cred că nici nu era nevoie să explic dar totuși am făcut-o. Degeaba. Este a opta zi de când așteptăm răspuns, suntem în 11 noiembrie”, a semnalat procurorul Nicoleta Arpinte.
Ca replică, medicul Monica Adăscăliței a încărcat fotografia răspunsului emis de DSP. Șefa Parchetului din Dorohoi a reacționat imediat, făcând și o serie de remarci.
„Mulțumesc mult pentru răspunsul fără semnătură, numar de înregistrare și dată, sper să ajungă și la parchet, nu numai pe Facebook. Cu precizarea că adresa trimisă astăzi este o revenire la adresa inițială din data de 4 noiembrie pentru că trebuia și trebuie să știm și noi ce avem de făcut. Nu cunoaștem rezultatele anchetei epidemiologice pentru că nu ni s-a comunicat, nu avem medic de medicina muncii, nu are cine face anchetă internă iar cu dezinfecția suntem pe cont propriu din absolut toate punctele de vedere încă din primăvară”, a mai scris Arpinte.
Coordonatorul DSP a precizat, însă, că toate anchetele epidemiologice au caracter confidențial, motiv pentru care contacții direcți sunt sunați și informați individual cu privire la măsura izolării, datele fiind puse la dispoziție doar în cazul în care sunt solicitate de organele de control. Managerul a mai spus că toate anchetele se efectuează la scurt timp de la depistarea infectărilor, excepție fiind doar cazurile în care cei confirmați nu au comunicat un număr de telefon sau refuză să colaboreze cu instituția.
„Direcția de Sănătate Publică Botoșani face anchetă tuturor cazurilor depistate pozitiv Covid-19 și a făcut, bineînțeles, în timp util, și în cazul prezentat în articol. Ancheta se face exact în ziua în care se primește buletinul de analiză cu excepția celor care nu au atașat numărul de telefon sau nu răspund și se revine ziua următoare. Astfel, contacții direcți declarați pe propria răspundere de către persoana pozitivă sunt introduși în carantină la domiciliu. Rezultatul anchetei este comunicat persoanei în cauză și nu poate fi făcut public decât în urma solicitării autorităților judiciare”, a precizat Monica Adăscăliței, șefa DSP.
Potrivit acesteia, în continuare, fiecare unitate se organizează pe cont propriu, cu personalul desemnat responsabil.
„Medicul de medicina muncii al unității, respectiv responsabilul SSM, va efectua anchetă internă. La nivelul fiecărei unități se vor respecta cu rigurozitate măsurile igienico-sanitare impuse pe perioada pandemiei cu virusul SarCov2 și se vor dezinfecta spațiile unde și-a desfășurat activitatea persoana depistată cu Covid-19. Lipsurile semnalate, respectiv lipsa medicului de medicina muncii și a dezinfecției, reprezintă vicii în organizarea internă, asigurarea dezinfecției și a măsurilor de protecție sunt obligatorii în fiecare unitate și sunt dispuse prin legislația aferentă pandemiei Covid-19”, a mai arătat Adăscăliței.