Un primar din Botoşani riscă falimentul - Instanţa îl obligă să achite 100.000 de euro!
BOTOSANI

Un primar din Botoşani riscă falimentul - Instanţa îl obligă să achite 100.000 de euro!
Afacerile cu terenuri forestiere l-ar putea aduce la sapă de lemn pe un primar din judeţ, obligat de instanţă să achite foştilor parteneri de afaceri aproape 100.000 de euro, inclusiv cheltuieli judiciare către stat.

Asta după ce Curtea de Apel Suceava a respins, prin sentinţă irevocabilă, recursul formulat de primarul comunei Drăguşeni, Eugen Nechita, şi soţia sa, Daniela Nechita, la decizia Tribunalului Botoşani prin care erau obligaţi să achite 93.000 de euro soţilor Dragoş şi Mariana Lipan- Secu, cei care ani de zile au achiziţionat păduri din judeţ pentru Universitatea Harvard.

Afacerile dintre cele două familii au debutat în urmă cu mai mulţi ani, atunci când Eugen Nechita a devenit unul dintre intermediarii vânzărilor de păduri către Scolopax, societate administrată de Dragoş Lipan- Secu, (condamnat definitiv, alături de soţia sa, în aprilie 2015 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani, respectiv complicitate la cele două infracţiuni, n.r.). Astfel, Lipan- Secu îi furniza bani lui Nechita, sub acoperirea unor împrumuturi, iar primarul îi folosea pentru a achiziţiona terenurile.

Aşa s-a întâmplat şi cu suma de 93.000 de euro, pentru care în octombrie 2010 s-a încheiat un contract de împrumut. Familia Nechita a susţinut în instanţă că acel Contract de împrumut era de fapt un contract simulat, iar banii respectivi nu le erau împrumutați, nu ajungeau niciodată în posesia lor, ci că formalitatea se încheia pentru ca familia Lipan- Secu să aibă o anumită siguranță asupra banilor care se foloseau în vederea cumpărării de terenuri forestiere. Ba mai mult, spunea Eugen Nechita (în foto, cu pompierii care împărţeau apă), familia Lipan- Secu încheia cu el contractul de împrumut ce masca operațiunile de vânzare în care afaceristul nu putea să apară în calitate de cumpărător, deoarece era reprezentantul firmei care cumpăra terenurile pe care le achiziționa.

De partea cealaltă, însă, soţii Lipan- Secu au dovedit, cu înscrisuri şi cu martori că acel contract de împrumut s-a încheiat cu respectarea tuturor condițiilor de validitate- soţii Nechita au primit suma înscrisă în contract asumându-și obligația de restituire după 6 luni, împrumutul fiind garantat cu imobilele aflate în proprietate. Potrivit celor doi, banii le-ar fi trebuit soţilor Nechita pentru a-i cumpăra/ construi o casă fiice lor. Numai că, cu puțin timp înainte de data scadenței, soţii Nechita au vândut imobilele- casa și terenul aferent, plus 17 hectare de teren arabil, fiicei lor, astfel că atunci când ceilalţi au încercat să-şi recupereze banii împrumutaţi, Nechita nu mai avea niciun bun în proprietate.

De asemenea, spuneau soţii Lipan- Secu, împrumutul acordat familiei Nechita a avut loc la un an după ce Dragoş Lipan- Secu îşi pierduse calitatea de reprezentant al societăţii Scolopax, ca atare nu mai avea pentru ce să disimuleze natura banilor.

Instanţa de fond- Judecătoria Botoşani-, a dat dreptate familiei Nechita şi a anulat contractul, însă ulterior, atât Tribunalul Botoşani cât şi, acum, Curtea de Apel Suceava, îl obligă pe Nechita să achite suma de 93.000 de euro, la care se adaugă cheltuielile judiciare, totul ajungând la aproape 100.000 de euro.

Primarul Eugen Nechita nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere în legătură cu decizia instanţei.

Mai trebuie spus că, potrivit declaraţiei de avere, singurele bunuri deţinute în prezent de Eugen Nechita sunt un teren agricol, de 0,30 hectare, la Podriga, şi un autovehicul Audi A6. Curios este că în 2014, atunci când afacerea "Harvard" începea să fie devoalată, Eugen Nechita răspundea reporterilor Ştiri.Botoşani.Ro că nu are nicio treabă cu tranzacţiile cu păduri şi că nu ştie nimic despre acestea. În instanţă, însă, a recunoscut practic faptul că a fost unul dintre pionii importanţi ai afacerii.

Cât despre familia Lipan- Secu, cei doi soţi au tot interesul să recupereze fiecare leuţ deoarece, prin decizia instanţei care i-a condamnat la închisoare cu suspendare, trebuie să achite statului suma de 4,45 milioane lei, care a făcut obiectul mitei de care ar fi beneficiat. În cazul în care nu dovedesc măcar că au făcut eforturi pentru recuperarea sumei, Dragoş şi Mariana Lipan Secu riscă puşcăria.

Despre Afacerea "Harvard", Ştiri.Botoşani.Ro a mai scris aici:
Urmările șpăgii de 1 milion de euro: Universitatatea Harvard vinde în regim de urgență pădurile din România! Vezi suprafaţa detinută în Botoşani! 

Mită în formă continuată, spălare de bani: Botoşăneni condamnaţi la închisoare cu suspendare în dosarul Harvard! 

precum şi în materialele ale căror linkuri sunt mai jos:

 

Spune-ne opinia ta