„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții” – Nicolae Iorga FOTO

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a organizat și desfășurat astăzi, ceremonia de dezvelire a monumentului marelui istoric Nicolae Iorga.

Proiectul, finanțat de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, se înscrie în programul național pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri ( 1918 – 2018) și a Primului  Război Mondial.

 Prin realizarea acestuia și amplasarea în fața unității, pompierii botoșăneni își arată recunoștința pentru bogăția istorică și culturală lăsată poporului român de marele istoric.

Totodată, doresc să aducă în memoria tuturor cetățenilor faptul că Nicolae Iorga este unul dintre cei mai importanți ctitori ai României Mari, atât prin activitatea sa înaintea Primului Război Mondial, cât și în timpul acestuia.

Mândria noastră, a pompierilor botoșăneni, rezidă și din faptul că inspectoratul poartă numele marelui academician, născut la Botoșani.

Bustul a fost realizat din bronz, după o lucrare a sculptorului botoșănean Marcel Mănăstireanu.

În această zi foarte importantă pentru salvatorii botoșăneni, le-au fost alături prefectul județului Botoșani, Dan Constantin Șlincu, președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, vicepreședinții Consiliului Județean Botoșani, respectiv Dorin Birta și Liviu Constantin Toma, șefii structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, reprezentanți ai instituțiilor membre în Comitetul Județen pentru Situații de Urgență Botoșani, medici și coordonatori medicali, reprezentați ai Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Iași și Suceava, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, șefii Direcțiilor pentru Situații Excepționale Bălți și Edineț, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu și deputatul Vasile Cristian Achiței.

Un moment extrem de emoționant a fost intonarea imnului de stat de către Bianca Achiței, fiica colegei noastre lt. col. Corina Achiței.

Despre însemnătatea zilei, contribuția marelui savant Nicolae Iorga la înfăptuirea Marii Uniri și despre opera sculptorului Marcel Mănăstireanu au vorbit: inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel dr. ing. Mihail Cristian Amarandei, muzeograful Gheorghe Median și Ana Elisabeta Florescu.

Slujba de sfințire a fost oficiată de preotul militar, lt. colonel Ștefan Grădinaru. 

Cu prilejul zilei de 01 Decembrie – Ziua Națională a României, în semn de apreciere pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, au fost înaintaţi în grad înaintea expirării stagiului minim, un ofițer şi trei subofiţeri, astfel: în gradul de locotenent colonel, Petrică Ciobănașu, iar în gradul de plutonier adjutant Adrian Maghiar, Ionuț Ilie Mardari și Daniel Constantin Rudei.

Totodată, s-a dat citire ordinului Inspectorului General de numire în funcția de prim-adjunct al inspectorului șef a colonelului Dan Decebal Muraru.

Pentru evidențierea în mod deosebit în executarea misiunilor încredințate, locotenentul Vasile Dohotariu a primit distincția de serviciu – insigna simbol.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea forțelor ISU Botoșani, pe ritmul muzicii militare interpretată de către ansamblul de copii de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Dorohoi, coordonată de învățătorul Vasile Bradu. 

  
 Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Foto: