Edilul unui oraș din România a transmis recent că susține interzicerea fumatului în anumite locuri în aer liber, o măsură implementată deja în alte orașe europene.
„În parcuri și în locuri de joacă să știți că și eu susțin (interzicerea fumatului). Am început să studiez cadrul legal să văd dacă putem avea un cadru legal local. Personal, aș interzice fumatul în locurile de joacă și parcurile sub o anumită dimensiune. E o prioritate sănătatea. Mi-au spus mulți fumători: când s-au restrâns locurile în care poți fuma, inevitabil și-au redus numărul de țigări pe care le fumează. Ca atare sănătatea lor a fost mai bună și au început să constate că se simt mai bine. Mai ușor te lași de fumat dacă sunt mai puține locuri de fumat. Desigur, nu poți interzice fumatul, el este liber, dar în același timp trebuie respectat și dreptul la sănătate al celorlalți”, a spus Emil Boc, primarul din Cluj.
El a subliniat că o asemenea măsură este bună și pentru fumători, deoarece aceștia ar fi forțați să reducă numărul țigărilor fumate într-o zi.
„Evident că la început asemenea legi vor fi nepopulare. Dar în timp își vor da seama că e benefic pentru sănătatea lor, dar și pentru buzunar”, a mai spus Emil Boc, potrivit Adevărul.
Măsura a fost implementată și în alte orașe europene
Începând cu 1 ianuarie 2025, fumatul este interzis în „toate spațiile publice, inclusiv pe străzi” în Milano, capitala financiară și a modei din Italia, ceea ce înseamnă că orice persoană care fumează în aer liber riscă amenzi cuprinse între 41 și 249 de dolari (40 - 240 de euro).
Aceasta este cea mai dură interdicție privind fumatul din Italia, unde aproape un sfert din populație fumează, potrivit Ministerului Sănătății al țării, transmite CNN.
Singura excepție este atunci când oamenii se află în locuri izolate, la cel puțin 10 metri distanță de alte persoane.