Un nou trend la birou: Angajaţii români pot vinde colegilor zilele de concediu nefolosite

Companiile din România se aliniază tendinÅ£elor internaÅ£ionale permiÅ£ându-le angajaÅ£ilor să îÅŸi vândă colegilor zilele de concediu nefolosite, în timp ce altele le oferă acestora bani în plus la salariu, în schimbul zilelor de concediu rămase, potrivit unui studiu recent derulat de BestJobs.ro.

Studiul arată că 10% dintre companiile din România le oferă angajaÅ£ilor posibilitatea să schimbe între ei, contra cost, zilele de concediu,  în timp ce alte 23% oferă bani în plus la salariu, la finalul anului, angajaÅ£ilor care nu ÅŸi-au consumat tot concediul legal.

Astfel, ÅŸi companiile prezente la nivel local urmăresc tendinÅ£ele internaÅ£ionale, în contextul în care specialiÅŸtii în resurse umane din Statele Unite au anunÅ£at recent că aproximativ 9% dintre companiile americane le dau voie angajaÅ£ilor să vândă zile de concediu. Alte 7% dintre acestea au implementat un fond comun de zile de concediu neutilizate ce pot fi ulterior folosite de restul colegilor.

La nivel naÅ£ional, 60% dintre participanÅ£ii la studiu au menÅ£ionat că le permit angajaÅ£ilor să îÅŸi ia zilele de concediu rămase dintr-un an în primele luni ale anului ce urmează, astfel angajaÅ£ii consumându-ÅŸi complet zilele libere ce li se cuvin.

În ceea ce priveÅŸte modalitatea în care românii au voie să îÅŸi ia concediu, 44% dintre reprezentanÅ£ii companiilor participante la studiu susÅ£in că le permit angajaÅ£ilor să îÅŸi consume toate zilele libere pentru aceeaÅŸi vacanţă, lipsind, prin urmare, mai bine de o luna de la serviciu. Însă, chiar dacă le este permis, 28% dintre cererile de concediu nu depăşesc două săptămâni, în timp ce alÅ£i 28% dintre managerii de HR nu aprobă concedii de peste două săptămâni.

Atunci când un angajat vrea să îÅŸi ia câteva ore din program, pentru a-ÅŸi rezolva probleme personale, în 43% din cazuri situaÅ£ia se rezolva cu o simplă învoire de la ÅŸeful direct, în timp ce 35% dintre angajatori aprobă ÅŸi o jumătate de zi liberă, ce se scade ulterior din zilele de concediu. Însă, în 21% din cazuri, angajaÅ£ii nu au voie să se învoiască pentru câteva ore ÅŸi trebuie să îÅŸi ia liber o zi întreagă.

De asemenea, 50% dintre angajaÅ£ii din România au ore fixe la care trebuie să se prezinte la serviciu, în timp ce alÅ£i 25% au o marja de 15-20 de minute în care li se permite să întârzie. Atunci când se întâmplă să întârzie la lucru, 67% dintre aceÅŸtia pot recupera timpul pierdut stand peste program, în timp ce 24% primesc un avertisment la prima abatere, urmând că mai apoi să fie penalizaÅ£i financiar.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. Hidrologii au prelungit Codul Galben!

astăzi, 14:15

Hidrologii au actualizat prognoza È™i au anunÈ›at că există, în continuare, risc de inundaÈ›ii pe râul Jijia È™i afluenÈ›ii acestuia È™i au prelungit Codul galben, până mâin...

Botoșani: O tânără de 17 ani și fiica ei de 4 luni au dispărut de acasă. Poliția cere ajutorul populației!

astăzi, 13:12

La data de 27.07.2025, ora 09.00, numita Pupaza Maria-Larisa, din oraÈ™ Darabani, judeÈ›ul Botosani, de 17 ani, a plecat voluntar de la locuinÈ›a de domiciliu, împreună cu fata sa, Padurariu So...

Ajutoare de urgență de sute de mii de lei pentru angajații unei agenții de stat și rude ale lor. Ministrul Muncii trimite Corpul de control!

astăzi, 12:20

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională ...