Un nou instrument pentru informarea publicului privind calitatea aerului în municipiul Botoşani

Începând cu luna august 2009, pe prima pagină a site-ului APM Botoşani (http://www.apmbotosani.ro/Calitate_aer.htm) persoanele interesate pot consulta buletinele zilnice de calitate a aerului, cuprinzând date furnizate de staţia automată şi de staţia manuală de monitorizare situată în oraşul Darabani.

Reamintim că, începând cu anul 2007, în municipiul Botoşani funcţionează o staţie automată de monitorizare a calităţii aerului pentru fond urban situată lângă sediul APM Botoşani, b-dul Mihai Eminescu nr. 44.

Dotarea cu această staţie s-a făcut în cadrul Proiectului pentru prevenirea catastrofelor naturale generate de inundaţii şi poluarea aerului, finanţat prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Parametrii monitorizaţi de staţie sunt: oxizi de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, ozon, compuşi organici volatili, pulberi, precum şi date meteorologice. Pentru descrierea într-o formă simplă a informaţiilor privind calitatea aerului în zona acoperită de staţie se foloseşte un instrument de comunicare denumit "indice general de calitate a aerului" care este cel mai mare dintre indicii specifici corespunzători poluanţilor monitorizaţi.

Indicele general de calitate a aerului este calculat pentru indicatorii: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni (PM10) şi poate avea următoarele valori întregi cuprinse între 1 şi 6 : 1 - excelent, 2 – foarte bun, 3 – bun, 4 – mediu, 5 – rău, 6 – foarte rău.

Pentru o mai bună înţelegere din partea populaţiei, celor şase valori ale indicelui general li s-a asociat un cod de culori care variază de la verde intens (calitatea aerului este excelentă - 1) până la roşu (calitatea aerului este foarte rea - 5).

Informaţiile privind indicele general de calitate a aerului sunt prezentate cetăţenilor din municipiul Botoşani prin afişarea orară pe două panouri electronice: unul amplasat în zona centrală a oraşului, lângă Casa Cărţii, şi unul la sediul APM Botoşani, b-dul Mihai Eminescu nr. 44.

Până în prezent valorile indicelui general au fost de 2 şi 3, corespunzând unei calităţi foarte bune şi bune a aerului în municipiul Botoşani.

Principala sursă de poluare a aerului este reprezentată de traficul rutier. Mai multe informaţii privind calitatea aerului se pot obţine consultând rapoartele lunare, semestriale şi anuale privind calitatea mediului postate pe www.apmbotosani.ro, la secţiunea Rapoarte,planuri sau de pe site-ul www.calitateaer.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
4

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...

Incendiu de vegetație noaptea trecută la Havârna, casele, la un pas de a lua foc!

astăzi, 08:27
36

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna au ajuns la caz cu două autospeciale de stingere. ...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei şi cei împreună cu el

astăzi, 08:04
20

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Ne...