La 17 ani, Alexandru Manda este elev în clasa a XI-a. Ultima dată când a învățat într-o școală al cărui director a fost numit prin concurs, a fost în primele clase primare.
"Intruziunea politică în sistemul de învățământ deja se simte ca o normalitate. Eu am intrat în școală în 2006. Generația mea nu a prins manageri profesioniști, a prins numai directori numiți politic", spune tânărul care este astăzi președintele Asociației Elevilor din Constanța.
Împreună cu Consiliul Național al Elevilor și cu Consiliul Național al Tineretului, aceasta se opune amendamentului introdus de Ecaterina Andronescu, care ar putea duce la amânarea concursurilor de directori de școli până în anul 2016. Inițiativa, spun elevii, nu este decât o altă lovitură dură dată educației din România, scrie Republica.ro.
Faptul că directorii sunt numiți politic îi face să nu se mai bată, așa cum ar trebui, cu autoritățile pentru binele școlilor lor, spune Alexandru Manda. "Este o dorință de menținere a status quo-ului, care ne dă niște directori numiți prin delegare la fiecare sfârșit de august de către inspectorul școlar general, fără niciun criteriu obiectiv. Avem directorul numit în fiecare an de inspectorul general, pe listă de la partid. În 90% din cazuri este un director agreat de autoritățile locale, care se află în grațiile primarului, ale majorității de consilieri locali. Și acest director, pentru că știe că nu e numit pe o perioadă de patru ani, nu își respectă întru totul obligația de a se asigura că bugetul unității de învățământ este făcut real, pe costurile reale, astfel încât să ceară suma reală de care are nevoie unitatea de învățământ pentru supraviețuire. Nu cere bani de la bugetul local și se ajunge să ceară mai mulți bani de la elevi pentru fondul școlii și fondul clasei".
Tânărul amintește că, din 2008 până acum, Ecaterina Andronescu a fost în două rânduri ministru al educației. "A avut două ministeriate în care putea organiza concursurile. Dacă considera că nu e bună prevederea din lege privind concursurile pentru directori putea să o schimbe, având la dispoziție mijlocele democratice. Acest amendament este și mai ipocrit având în vedere că vine de la dumneaei", crede Alexandru Manda.
Ecaterina Andronescu a introdus în Comisia de Învățământ din Senat un amendament prin care concursurile pentru directorii de școli se amână până în 2017. Proiectul de lege în care apare noul amendament și care a trecut de Camera Deputaților nu are însă nicio legătură cu managementul școlilor, acesta referindu-se la orientarea profesională a elevilor.
Un elev de 17 ani îi explică Ecaterinei Andronescu unde a dus politizarea școlii: Directorul, în grațiile primarului, nu mai cere bani de la buget, ci de la elevi
Stiri Botosani Tuesday, 20 September 2016 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Câți bani vrea un botoșănean pe bancnotele din vremea lui Ceaușescu!
astăzi, 09:25
Ofertele nu sunt puține, iar prețurile variază în funcție de starea de conservare a bancnotei. Un astfel de anunț a fost făcut public pe o platformă specializată în vânză...
Dacă plecați la drum: Cum se circulă pe drumurile naționale din zona Moldovei, după ninsorile din ultimele zile!
astăzi, 08:39
Se circulă în bune condiții pe toate drumurile naționale din zona Moldovei, carosabilul în această dimineață fiind majoritar uscat, cu porțiuni umede, în urma ninsorilor abund...
Mihaela ARHIP: Dumnezeu are astăzi ochii albaștri
astăzi, 08:21
În dimineaţa aceea de februarie, iarna încă era cuibărită în braţele oraşului. Frunzele uscate, purtate de un vânt rece, tăios, se loveau cu zgomot metalic de zidurile c...