La 22 decembrie 1989, în comuna harghiteană Dealu (locuită de etnici maghiari), mulţimea furioasă a descins în sediul Miliţiei, a incendiat clădirea şi l-a omorât în bătaie pe plutonierul-major Liviu Cheuchişan (33 de ani), şeful de post, în faţa soţiei şi a celor doi copii mici.
Ziua Sfântului Imre
Patru cetăţeni de etnie maghiară din comuna Dealu au fost arestaţi şi condamnaţi pentru această crimă (plutonierul-major Liviu Cheuchişan a fost bătut până a murit, după care sadicii criminali au încercat să-i incendieze cadavrul).
Pe unul dintre ei, singurul care mai este în viaţă, îl cheamă Nagy Istvan, are 67 de ani. El a fost condamnat, în 1990, la 15 ani de închisoare, dar, la fel ca ceilalţi criminali din judeţele Harghita şi Covasna, a fost graţiat în 1995 de către preşedintele din acea perioadă, Ion Iliescu. Nagy Istvan nu vorbeşte româneşte, deşi s-a născut şi a trăit aproape şapte decenii în România.Prin intermediul primarului din comuna Dealu, Elemer Imre Balint, care ne-a fost translator, am aflat versiunea lui Nagy Istvan despre crima de la Revoluţie.
"În 22 decembrie 1989, la amurg, mă duceam la fratele meu, să sărbătorim împreună ziua de Sfântul Imre. Eram cu nevasta şi treceam prin faţa Miliţiei, unde se adunase o mare mulţime de oameni. Cereau steagurile şi tablourile cu Ceauşescu. Dorina Cheuchişan, care era la balconul clădirii Miliţiei, m-a văzut. Ne cunoşteam. Dar eu am plecat mai departe, la fratele meu, n-am rămas acolo. Am revenit, pe la 4 noaptea, când m-am întors acasă de la petrecere şi am văzut clădirea fumegând, dar nu mai era nici ţipenie de om pe stradă. Dorina mi-a reproşat în timpul procesului că am ştiut cine sunt criminalii şi nu am spus, dar nu aveam de unde să ştiu, fiindcă n-am fost de faţă". Cum de l-a recunoscut Dorina Cheuchişan tocmai pe Nagy Istvan dintr-un grup de sute de oameni? El spune că din cauza staturii sale aparte (este aproape pitic) şi pentru că era lăutar şi mai cânta în restaurantul unde Dorina era chelneriţă.
Sunt însă lucruri pe care Nagy Istvan nu le poate explica: de ce a fost condamnat pentru crimă, câtă vreme susţine că i s-a imputat mărturia mincinoasă? Şi de ce nu are niciun martor care să confirme prezenţa sa în altă parte în acea noapte? Spune că îl aprecia pe răposatul Liviu Cheuchişan chiar dacă acesta, ca miliţian, abuza uneori de funcţia sa: "Am auzit că îi mai punea pe câte unii să-i culeagă prunele şi să-i fiarbă ţuica fără să le dea bani. Dar eu n-am avut probeleme cu el".
Nagy Istvan doreşte acum să fie reabilitat juridic. Nu pentru că nu poate dormi noaptea, ci pentru că asta i-ar mai ridica puţin pensia de la nivelul mizer al celor 500 de lei pe care-i încasează lunar. Avocatul Dezso explică:
El vrea reabilitarea fiindcă i-a spus cineva că dacă îl reabilitează i se adaugă la pensie şi anii în care a stat la închisoare".
La mâna prietenilor lui Cheuchişan
Avocatul care l-a aparat confirmă că graţierea criminalilor din Harghita şi Covasna s-a făcut la presiunile Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, care, prin senatorul György Frunda, a înaintat mai multe jalbe la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasbourg. "Iliescu avea teoria că cine nu şi-a recunoscut vina nu poate fi graţiat. Până la urmă, la intervenţiile Occidentului, i-a graţiat şi aşa, fără să-şi recunoască vina".
Avocatul Hajdu Dezso s-a ocupat de cazurile maghiarilor acuzaţi de crime, în decembrie 1989, la Dealu, Zetea, Cristuru Secuiesc şi Târgu Secuiesc. A pierdut toate procesele. În încercarea de a-i scăpa pe unguri de puşcărie a venit cu argumente neverosimile. Despre plutonierul Gabriel Dănăilă (28 de ani), ajutorul şefului de post din comuna Zetea (Harghita), care a fost omorât de săteni cu propriul pistol, Hajdu Dezso susţine şi acum că, de fapt, s-a sinucis.
Citeste mai mult pe adevarul.ro