„Un cămin sigur pentru copilul tău” – 10 sfaturi utile pentru părinți din partea ISU Botoșani

„Un cămin sigur pentru copilul tău” – 10 sfaturi utile pentru părinți din partea ISU Botoșani

Responsabilii Inspectoratului pentru Situații de Urgență de la Botoșani au lansat o nouă campanie de sensibilizare a populației asupra pericolelor pe care copiii le întâlnesc la tot pasul și au făcut un apel la părinți să fie mai atenți la aspecte pe care, pană acum, au avut tendința de a le trece cu vedea.

Iată și sfaturile date de ISU Botoșani:

Înghițirea de corpi străini, cauză frecventă pentru care părinții cer ajutorul medicilor

Baterii, nasturi, monede, zaruri, capace, magneți, mărgele, fragmente de jucării, arcuri…și exemplele pot continua … par obiecte complet inofensive, însă în mâinile copiilor devin adevărate arme. În primii ani de viață, instinctul celor mici este să ducă orice la gură. Toți pruncii iubesc lucrurile mici și colorate, se joacă cu ele și le înghit, blocându-și astfel căile respiratorii. Numai anul trecut, aproape 300 de copilași din județul Botoșani au ajuns la spital după ce au înghițit corpi străini. Potrivit datelor statistice oferite de Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, jumătate din numărul copiilor implicați anul trecut în  accidente casnice au ajuns la spital după ce au înghițit diferite obiecte.

În timp ce unele obiecte ingerate pot fi comestibile și nu creează probleme, altele, precum jucăriile, monedele sau alte obiecte din casă pot pune cu adevărat viața în pericol.

Aceste evenimente pot fi evitate urmând sfaturile prezentate în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulată în fiecare zi de 10 a lunii, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

Atenție la obiectele cu care se joacă copilul dumneavoastră și ce jucării primește!

Nu lăsați jucării de dimensiuni mici în preajma copiilor! Producătorii menționează această recomandare chiar pe ambalaj!

Nu lăsați niciodată medicamente, țigări, tutun, baterii și alte produse la îndemâna copiilor!

Nu lăsați la îndemâna celor mici boabe de mazăre, fasole, porumb, orice fel de semințe (miez sau coji) – copilul mic bagă în gură obiectele mici și riscă să le aspire în căile respiratorii.

Nu îi spuneți, niciodată, copilului dumneavoastră că pastilele sunt „bomboane” sau medicamentul sub formă de sirop este „dulceață”! În lipsa unui adult, ar putea să le caute și să le mănânce/bea.

Nu depozitați niciodată medicamente, produse de curățenie sau substanțe chimice în apropierea hranei. Păstrați-le doar în ambalajele originale și asigurați-vă că cel mic nu are acces la ele.

Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Acesta ar putea să găsească în ea obiecte mici precum bomboane, mărgele, banuți, capace mici. Toate sunt periculoase pentru puști și pot provoca sufocare dacă le-ar înghiți.

Supravegheați în permanență copiii!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
774

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
75

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
299

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...