Să fii poliţist într-o comună gen Valea Moldovei, Arbore sau Pătrăuţi, unde există mari comunităţi de romi, nu este deloc visul unui angajat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Fără a putea fi acuzaţi de rasism, agenţii de poliţie au toate motivele să spună că au o viaţă grea cu romii, rata infracţionalităţii fiind ridicată, iar munca lor fiind dificilă şi riscantă.
Cei mai mulţi fac tot posibilul pentru a se muta la alte structuri de poliţie, însă există şi unii care s-au obişnuit cu munca de poliţist într-o astfel de comunitate şi după câţiva ani au ajuns să stăpânească într-o oarecare măsură problemele cu care se confruntă aproape zilnic.
Sorin Necolau: Intrau cu biciul în postul de poliţie... până ajungi să te impui în faţa lor este foarte greu
Şeful de post al comunei Pătrăuţi, agentul-şef Sorin Necolau, în vârstă de 43 de ani, lucrează la poliţia din comună de pe 1 august 2008. Este din Botoşani şi a venit în judeţul Suceava pentru că rudele soţiei sunt din Gura Humorului şi au dorit să fie mai aproape de ele. A câştigat concursul pentru şef de post şi de atunci a rămas la Pătrăuţi. Locuieşte cu soţia şi cu fiica sa în locuinţa de serviciu aflată chiar în spatele postului de poliţie.
La ultimul recensământ a rezultat că populaţia comunei ar fi de peste 5.000 de locuitori. Doar vreo 700 s-au declarat cetăţeni de etnie romă şi în acte, însă în realitate aproape jumătate dintre locuitori sunt romi. În realitate, în comună sunt 2.000 - 2.300 de romi. Iar numărul lor sporeşte semnificativ de la an la an.
Agentul-şef Sorin Necolau a explicat:
Când am venit aici a fost foarte greu. Erau unii care intrau cu biciul în postul de poliţie... până ajungi să te impui în faţa lor este foarte greu. Am doi colegi la post, mult mai tineri şi la început este foarte greu şi pentru ei. De multe ori, până să sune la 112, oamenii care au probleme vin direct la poartă la mine şi eu trebuie să încerc să-i ajut în măsura în care pot, nu le pot spune că nu sunt de serviciu.
Citeşte mai mult pe www.monitorulsv.ro