Ultima solutie a lui Tariceanu pentru a bloca majorarea salariilor profesorilor: o ordonanta de urgenta!

Ultima solutie a lui Tariceanu pentru a bloca majorarea salariilor profesorilor: o ordonanta de urgenta!

 Calin Popescu Tariceanu  

Premierul Calin Popescu-Tariceanu ia in calcul emiterea unei ordonante de urgenta, prin care sa amane, pentru 1 martie 2009, momentul intrarii in vigoare a legii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor.

Decizia ar putea fi anuntata, oficial, astazi. Tariceanu va lipi de prorogare si ideea reesalonarii, vorbind despre faptul ca profesorii primesc oricum 9%, ca toti bugetarii vor primi 10% de la 1 ianuarie si ca in cursul anului 2009 pot veni alte majorari salariale, mergand pana la 50%. In schimb, pe o pozitie contrara s-au situat vicepresedintii Crin Antonescu, Ludovic Orban si Norica Nicolai, care au pledat pentru asumarea raspunderii guvernului ca o solutie de forta“.

Ei au sustinut ca asumarea ar urma sa se produca pe un act normativ in care sa fie precizat ca guvernul nu va acorda decat majorarile sustenabile“.

De altfel, Crin Antonescu si-a exprimat rezervele fata de ideea unei ordonante de urgenta, fiind de parere ca este anormal ca guvernul sa anuleze, in acest fel, o lege votata in unanimitate in parlament.

Tariceanu, insa, ar fi replicat ca asumarea raspunderii pe blocarea legii este o invitatie la depunerea unei motiuni de cenzura in parlament. Pe de alta parte, premierul nu ar fi de acord nici cu asumarea raspunderii pe o lege a salarizarii a bugetarilor.

Elaborarea acestui act normativ va dura cateva luni de zile, iar scenariul asumarii pe legea deja elaborata de Gheorghe Barbu (PDL), pe vremea cand democratii erau in executiv, nu este agreat de Tariceanu.

Pana la urma, liberalii au decis ca mandateaza guvernul sa nu majoreze salariile profesorilor cu 50%, urmand ca modalitatea concreta sa fie decisa de guvern, fapt anuntat oficial chiar de vicepresedintele Ludovic Orban. El a explicat ca o majorare salariala pentru profesori, de 9%, se aplica de la 1 octombrie, fiind bazata pe cresterea economica, in timp ce altele, nesustenabile, vor genera inflatie.

Liderul liberal a adaugat ca guvernul nu isi va da demisia, pentru ca PNL este singura ancora a bunului-simt si a normalitatii“.

Sa-si dea demisia Basescu, care in ultima vreme instiga toate categoriile de sindicate sa solicite majorari salariale care nu au fundamentare economica, sa- si dea demisia parlamentarii PSD, dintre care multi sunt profesori universitari si care si-au majorat cu mana pe sus cu 74% niste salarii care si asa erau mari“, a comentat Orban.

Orban a adaugat ca guvernul va anunta decizia oficiala dupa ce legea privind majorarea salariilor profesorilor va fi publicata in Monitorul Oficial - cel mai probabil astazi.

De altfel, si presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, sustine ca legea va fi publicata cel mai tarziu astazi.

Dupa ce Federatia Educatiei Nationale, condusa de Catalin Croitoru, candidat PDL la alegerile parlamentare, l-a acuzat ca nu ar fi trimis legea la Monitorul Oficial, Olteanu a replicat ca a trimis-o si ca procedurile de publicare sunt in desfasurare.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
72

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
34

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
52

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...