Uleiul de măsline. Cum îl alegi să-ţi fie medicament

Departe de a fi simplu remediu, uleiul de măsline a fost vedeta a nenumărate studii, care au decis că poate lupta cu boli dintre cele mai diverse.

De la simple iritaţii de piele până la tensiune ridicată, artrită şi terminând cu boli de inimă sau cancer de sân. Sunt printre cele mai importante beneficii ale uleiului de măsline.
 
"Trebuie spus din capul locului că acest produs face parte din grupul alimentelor de protecţie pentru sănătate. Este un excelent furnizor de acizi graşi monosaturaţi capabili să prevină ateroscleroza, care la rândul ei provoacă infarctul şi accidentul vascular", explică Eduard Adamescu, medic nutriţionist la cabinetul Calea Moşilor din Bucureşti.
 
Potrivit acestuia, departe de a fi un medicament în sine, două linguriţe de ulei de măsline consumate zilnic pot face minuni. Practic nu are nicio contrindicaţie, singura condiţie fiind aceea de a nu exagera, pentru că este destul de bogat în calorii, este sfatul medicului.
 
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi poate băga mâna în foc că previne boli. Pentru a profita la maximum de beneficiile lui, trebuie să ştim însă cum să-l alegem.
 
"Nu este de ajuns să scrie pe etichetă obţinut exclusiv prin procedee fizice, trebuie să scrie presat la rece la o temperatură de 38 de grade, iar aciditatea să fie în jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de o,1%-o,2%", atrage atenţia expertul. Puţini sunt fabricanţii care respectă aceste reguli.
 
"Concret, din 100 de kilograme de pulpă de măsline, ar trebui să se extragă 20 de kilograme de ulei, dar ei o încălzesc şi obţin 40 de kilograme. Este ca şi cum ai vinde un Trabant drept Mercedes", detaliază profesorul.
 
"E păcat să-l irosiţi la prăjit"
 
 Uleiurile de măsline extravirgine a căror etichetă specifică negru pe alb presarea la rece sunt o raritate pe rafturile supermarketurilor. "Se găsesc mai degrabă în magazinele micuţe, cu produse ecologice", mai arată Mencinicopschi. Ar trebui folosit ca atare, nicidecum prăjit. "La ardere e păcat să-l irosim pe cel extravirgin mai scump. La prăjit putem alege uleiul rafinat de măsline şi cel nehidrogenat de palmier", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

doctorulzilei.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

astăzi, 17:13

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...

Poliția Botoșani în alertă: Femeie dispărută de acasă chiar înainte de ziua de naștere! Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Maria!

astăzi, 16:24

Născută în Vatra Dornei, este domiciliată în Orășeni-Deal. În cursul zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00, Maria a părăsit domiciliul din satul Orășeni-Deal, com...

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

astăzi, 15:00

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fund...