UE a stabilit alimentele care nu pot contine aditivi alimentari. Vezi care sunt!

UE a stabilit alimentele care nu pot contine aditivi alimentari. Vezi care sunt!
Comisia Europeana a adoptat doua acte legislative care sa permita utilizarea aditivilor (substante ce se adauga la alimente pentru conservare, stabilizare, colorare sau indulcire) intr-un mod mai sigur si mai transparent, informeaza un comunicat de presa al CE.   

Cele doua regulamente instituie doua liste care fac referire atat la aditivii din produsele alimentare, cat si la cei din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome sau substante nutritive, potrivit CE. Totodata, adoptarea celor doua liste reprezinta un pas important in punerea in aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat in decembrie 2008, precizeaza Comisia.    

Conform sursei citate, regulamentul privind aditivii din produsele alimentare este disponibil intr-o baza de date online si permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de control sa identifice cu usurinta aditivii care sunt autorizati intr-un anumit produs alimentar. De asemenea, aceasta lista urmeaza sa intre in vigoare in iunie 2013, pentru a permite industriei alimentare sa se adapteze la noile norme.   

Totodata, cea de-a doua lista, referitoare la aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive, se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.    Potrivit Comisiei Europene, "utilizarile autorizate ale aditivilor sunt, de acum inainte, enumerate in functie de categoria de produse alimentare la care pot fi adaugati. Comisia considera ca aceasta este o imbunatatire importanta in comparatie cu vechile liste care erau dispersate in mai multe anexe la trei directive diferite".  

Aditivii, interzisi pentru unele categorii de alimente  

Comisia Europeana precizeaza ca noua lista stabileste ca la unele categorii de alimente sunt autorizati foarte putini aditivi sau chiar sunt interzisi. Astfel de alimente sunt iaurturile nearomatizate, untul, compotul, pastele fainoase, painea simpla, mierea, apa si sucul de fructe.   

In ceea ce priveste produsele alimentare cu grad inalt de prelucrare, precum dulciurile, snackurile, sosurile si bauturile aromatizate, se autorizeaza un numar mare de aditivi, conform CE. In plus, lista de aditivi care pot fi adaugati la alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente sa ramana limitata, potrivit aceleiasi surse.   

Alte schimbari conform noilor dispozitii legislative  

Pe langa instituirea celor doua liste, noua legislatie prevede, de asemenea:  

•conditii bine determinate in care se pot adauga aditivi la alimente

•o impartire a alimentelor in categorii cu aditivii enumerati intr-o maniera clara, in functie de categoriile de alimente la care pot fi adaugati

•un program pentru deplina reevaluare a sigurantei tuturor aditivilor autorizati

•orientari si instructiuni clare pentru solicitantii de noi utilizari de aditivi alimentari Reevaluare aditivilor. Indulcitorul natural, produs inovator  

In martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizati. Totodata, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) trebuie sa reevalueze toti aditivii pana in 2020, mai precizeaza CE.   

De asemenea, in martie 2011, Comisia a adoptat o masura prin care se precizeaza datele necesare pentru autorizarea unei noi utilizari pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evaluarea riscurilor si informatii care sa demonstreze ca utilizarea aditivului este justificata din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator si nu va induce in eroare.   

Pentru a-i ajuta pe viitorii solicitanti, Comisia a elaborat un ghid practic care sa permita solicitantilor sa prezinte dosare complete ce pot fi gestionate eficient. CE este convinsa ca astfel se poate stimula inovarea responsabila in industria alimentara.   

Un exemplu de astfel de produs inovator este indulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, obtinute din planta Stevia ribaudiana. Comisia a adoptat in 14 noiembrie 2011 si un regulament prin care se autorizeaza utilizarea acestuia in mai multe categorii de produse alimentare.  

EFSA a fost solicitata sa evalueze siguranta substantei. Agentia a concluzionat ca indulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociati cu orice toxicitate reproductiva/de dezvoltare si a stabilit o doza zilnica acceptabila de 4 mg/kg greutate corporala/zi.  

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
204

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
197

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
287

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...