Ucenici calificati la locul de munca!

Ucenici calificati la locul de munca!

 Sorin Sologon  

Tinerii cu varsta intre 16 si 25 de ani vor avea posibilitatea sa se califice la locul de munca, in baza unui contract de ucenicie incheiat cu angajatorul.

Potrivit noilor modificari aduse Legii uceniciei, angajatul poate obtine un loc de munca, pentru o perioada de la un an pana la trei ani, perioada in care angajatorul trebuie sa ii asigure o pregatire teoretica si practica.

Angajatorii care deruleaza un program de ucenicie primesc de la stat, pe durata derularii contractului de ucenicie, suma de 300 de lei.

Pe toata perioada uceniciei, ucenicul va fi remunerat cu suma pe care o va negocia cu angajatorul, prin contract.

Angajatorul in momentul in care va fi de acord sa faca un curs de calificare cu anumite persoane va fi nevoit sa respecte clauzele prevazute in Codul Civil, respectiv ziua de lucru de 8 ore, 40 de ore pe saptamana, cinci zile lucratoare. Legea uceniciei este o lege benefica, care va ajuta foarte multe persoane sa se califice la locul de munca, in diverse meserii. Dupa perioada de ucenicie, persoana va trebui sa dea un examen la o societate care va fi acreditata prin Agentia de Prestatii Sociale, iar in cazul in care nu va reusi sa dea examenul i se va prleungi perioada de ucenicie cu inca 60 de zile. Pentru cele 60 de zile, angajatorul nu va mai primi bani", a spus Sorin Sologon, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Botosani.

Pentru a putea realiza un program de ucenicie, agentii economici trebuie sa depuna documentatia necesara la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, in vederea obtinerii unei acreditari.

Ucenicii primesc dupa sustinerea examenului un certificat care le atesta calitatea de muncitori calificati, si se vor putea angaja in domeniul in care s-au pregatit fara a mai fi nevoie de alte cursuri de calificare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Concedierile silenţioase din business: Județul Botoșani, pe lista cu ”cele mai lovite industrii”!

astăzi, 09:17

O analiză a Ziarului Financiar, pe baza răspunsurilor primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 judeţe, printre care și Botoșani, arată că fenomenul concedierilor colective s-a ...

Misiune contracronometru, în această dimineață: Bărbat scos din fântână, soția a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 08:23
436

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost salvat de pompieri dintr-o fântână adâncă de aproximativ șapte metri. Misiunea contracronometru a avut loc, în urmă cu...

Comorile Botoșaniului: Bisericuța veche de aproape trei secole în care creștinii își unesc și astăzi destinele! (Foto)

astăzi, 07:57
138

Aici, în urmă cu mai bine de un sfert de secol, în micuța bisericuță de lemn pășea Regele Mihai al României.Bisericuța de lemn din Brăești este de o frumusețe cuceritoa...