Tumori de 10 kilograme, operate de medicii de la Maternitatea Botoşani!

Tumori de 10 kilograme, operate de medicii de la Maternitatea Botoşani!
Medicii de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie trag un semnal de alarmă şi spun că tot mai multe femei din judeţ ajung la spital cu tumori de dimensiuni mari, care sunt descoperite în stadii foarte avansate.

Medicul Gina Puflea, coordonatorul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie, susţine că se ajunge în astfel de situaţii, în care tumorile cântăresc chiar şi câteva kilograme, din cauza neglijenţei, pacientele având de regulă peste 50 de ani.

La Maternitatea Botoşani au ajuns femei diagnosticate cu astfel de tumori, dar care nu mai fusesră de ani buni la un control ginecologic.

“Am avut tumori mari, chiar şi de zece kilograme, chisturi mari. Au fost tumori de dimensiuni gigantice care ajungeau până la dimensiunea unei sarcini la termen. În ceea ce priveşte tumorile chistice, într-o primă etapă apar tulburările digestive, o balonare deosebită care trenează luni de zile. Un al doilea semn pentru tumorile de uter, pentru fibroame, ar fi creşterea în dimensiuni a abdomenului, dar pot să apară şi tulburările menstruale. Femeile ajung în stare gravă pentru că în general simptomatologia poate să nu fie extrem de zgomotoasă sau pot anumite organisme să suporte extrem de bine aceste tumori şi în final să apară simptomele care le aduc la medic. În general, tumorile de care vorbim, chiar dacă sunt de dimensiuni mari, în 99% din cazuri sunt benigne", a declarat medicul Gina Puflea.

Aceasta recomandă tuturor femeilor ca o dată pe an să îşi facă un control ginecologic, o ecografie şi testul Babeş Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin.

 

Spune-ne opinia ta