Tu unde vei fi poimâine? Eurostat: România va pierde 6,6 milioane de locuitori până în 2100

Tu unde vei fi poimâine? Eurostat: România va pierde 6,6 milioane de locuitori până în 2100

România se va confrunta cu o depopulare severă până la finalul acestui secol, potrivit estimărilor făcute publice de către Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Astfel, până în 2100, România va avea cu aproximativ 6,6 milioane de locuitori mai puțin decât în prezent, informează Digi24. Printre principalele cauze ale acestei scăderi masive a populației se vor număra scăderea naturală, dar și migrația externă, potrivit Eurostat.

În schimb, după cum era de așteptat, alte state europene vor înregistra creșteri ale populației până în 2100. Populația Franței va crește cu 2,6 milioane de locuitori, iar cea a Suediei va fi mai mare cu 3,4 milioane de persoane.

Potrivit datelor Eurostat, populația României va scădea cu 6,6 milioane de locuitori. Practic, chiar în momentul de față România pierde în fiecare an 140.000 de locuitori. 70.000 de oameni dispar anual din statisticile României ca urmare a decesului, iar ceilalți 70.000 de oameni emigrează.

Scăderea populației este un fenomen mondial însă este accentuat mai ales în sud-estul Europei. De altfel, în ultimii 30 de ani, cel puțin oficial, România a pierdut cel puțin 4 milioane de oameni. Neoficial, cifra ar putea fi cel puțin dublă.

Spre deosebire de țări ca România, statele din Europa de Vest au adoptat politici de imigrare care să atragă persoane din alte țări, pentru a compensa scăderea naturală a populației, iar România, în condițiile în care nu-și tratează cu respect bunul cel mai de preț – cetățeanul, va fi pe mai departe una din cele mai mari exportatoare de “capital uman”, din Europa.

 

Spune-ne opinia ta