TTIP - un parteneriat de speriat Europa

Dacă auziţi sau citiţi despre "TTIP" sau despre "CETA", cu clauza lor "ISDS", luaţi aminte că este vorba de ceva ce doreşte să submineze modul de viaţă european şi ro­mânesc!

Ce înseamnă TTIP? Parte­neriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Dar CETA? Acordul Eco­nomic şi Comercial UE-Ca­nada. În fine, ce este ISDS? Solu­ţio­narea litigiilor între investitori şi stat - o clauză anti­de­mo­cratică şi ruşinoasă.

Mai mulţi spe­cialişti euro­peni au de­monstrat că TTIP va aduce însă mai multe deza­vantaje, printre care:

1. O legislaţie pa­ralelă, doar pentru cor­poraţii;
2. Alimente injectate cu or­ganisme modi­fi­cate genetic;

3. Cianură şi gaze de şist în industria extrac­tivă;

4. Drepturi de muncă restrânse (des­fiinţarea con­trac­telor colective de muncă);

5. Priva­ti­zarea serviciilor pu­blice şi a bunurilor cul­turale.


Co­mi­sia Eu­ropeană re­cunoaşte incompati­bili­ta­tea fundamentală între modurile de abordare ale UE şi SUA (Canada), luând act că TTIP va adăuga un plus de 11 mili­oane de tone de CO2 în at­mosferă, în timp ce preconizata creştere a producţiei ge­nerate de TTIP va crea "pericole atât pentru resursele naturale, cât şi pentru conservarea bio­di­ver­sităţii" - CE dixit!

Cu toate acestea, CE continuă ne­go­­cie­­rile. Iar primul ministru, Victor Ponta, ministrul de Externe, Bogdan Au­rescu, şi preşedintele Klaus Johannis, ignorând societatea civilă, ţin cuvântări entuziaste şi rupte de realitate despre binefacerile semnării accelerate a Trata­tului transatlantic. 1.700.000 de europeni au semnat o pe­tiţie către CE, ce­rându-i oprirea negocierilor actuale şi crearea altui tratat. A luat fiinţă o Coaliţie europeană anti TTIP, formată din 400 de organizaţii, printre care şi Coa­liţia românească, aşezată sub umbrela Fundaţiei Terra Mi­leniul III.

Aceste organiza­ţii sunt alertate, spre exemplu, că unul dintre principiile de glorie ale UE, Principiul Pre­cauţiei, va fi eliminat sub presiune americană. Ca exemplu, în UE, industria trebuie să facă dovada că un produs chimic este sigur înainte de a fi băgat pe piaţă, pe când în SUA, agen­ţia de protecţie a me­diului trebuie să probeze că un produs chimic este dăunător şi apoi va fi retras de pe piaţă. Câte milioane îţi trebuie ca să poţi face o astfel de probă?

Ca dovadă, agenţia respectivă din SUA (EPA) a reuşit să in­troducă controale la doar şase (!) din cele 84.000 de pro­duse chimice aflate în uz comercial. Iată încă un exemplu: în timp ce, în UE, în industria cosme­ti­celor, este interzisă utilizarea a 1.200 de substanţe, în SUA sunt interzise doar 12!

În timp ce 80% din toate ali­mentele vândute în supermarket-urile din SUA conţin in­gre­diente modificate genetic, produsele alimentare mo­dificate genetic nu se vând în supermarket-urile europene. TTIP, CETA şi ISDS sunt pietre de hotar între o Europă relativ sănătoasă şi aflată sub protecţie şi o Americă relativ bolnavă, lăsată la discre­ţia corporaţiilor.
TTIP va aduce în Europa carne de vită îm­pănată cu hormoni de creştere (interzisă în UE din 1988), carne de pui şi curcan prelucrată cu clor (pro­cedeu interzis în UE din 1997), carne de porc pulve­ri­zată cu acid lactic şi alte "minuni" ale industriei ali­men­tare. În fine, autorităţile de la Bucureşti nu-şi văd nici mă­car pro­priul interes elec­toral. Ştie oare, d-l Ponta, că semnând TTIP, nu va mai pu­tea mări salariul minim de la 900 de lei la 1000 de lei, decât cu riscul ca una sau alta dintre corporaţiile aflate în Ro­mâ­nia să dea guvernul în ju­decată, pe motiv că mărirea sala­riilor i-ar reduce pro­fitul? Pentru detalii şi semnături, ac­cesaţi www.stopttip.ro, scrie Ion Longin Popescu, în Formula AS.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...