Trusa de prim ajutor nu va mai fi obligatorie pentru toate vehiculele! Cine sunt cei care se bucură de acest privilegiu!

Un proiect care stabilește că trusa de prim ajutor și triunghiurile reflectorizante nu mai sunt obligatorii pentru toate vehiculele a fost adoptat de deputații din Parlamentul României.

Trusa de prim ajutor nu va mai fi obligatorie pentru toate vehiculele! Cine sunt cei care se bucură de acest privilegiu!

   Foto: Bugetul.ro

În momentul în care legea va fi promulgată, o parte dintre conducătorii de vehicule nu mai au obligația de a avea asupra lor trusa de prim ajutor și triunghiurile reflectorizante.

Conform legii, fiecare mașină trebuie echipată cu trusă de prim ajutor, omologată RAR. Indiferent de distanța pe care o parcurgi, trusa medicală auto, extinctorul, vesta și triunghiurile reflectorizante trebuie să existe în portbagajul mașinii tale. Sancțiunile vin ca urmare a faptului că trusa medicală și extinctorul au datele de valabilitate expirate.

Codul Rutier prevede ca echipamentele să se afle în vehicul, atunci când șoferii pornesc la drum. Lipsa unuia dintre aceste obiecte sau a întregului kit se pedepsește cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv șoferul în culpă primește patru sau cinci puncte penalizare și amendă.

Categoria care poate circula fără trusa de prim ajutor

Deputații din Parlamentul României au adoptat un proiect de lege care stabilește ca trusa de prim ajutor și triunghiurile reflectorizante să nu mai fie obligatorii pentru toate vehiculele.

Prin intermediul acestui proiect legislativ, conducătorii vehiculelor pe două roți vor evita riscul de a fi amendați în cazul în care nu dețin asupra lor triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor și extinctor. Proiectul de lege completează în acest sens articolul 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002, stabilind exceptarea posesorilor de permis pentru categoriile AM, A1, A2 și A de la obligația de a deține asupra lor triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor și extinctor.

Vehiculele din categoria A1 sunt motociclete cu capacitate cilindrică de maximum 125 cmc, care pot avea o putere maximă de 11 kW. Iar vehiculele din categoria A2 sunt motocicletele cu puterea maximă de 35 kW.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, prevede actul normativ, conform Agerpres.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

23 iunie: Ograda cu ii și sânziene la Complexul Muzeal Botoșani!

astăzi, 13:43
2

Duminică, 23 iunie 2024, începând cu ora 16:00, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituție publică de cultură, aflată în su...

Depistat la volan în miez de noapte, băut și fără permis de conducere!

astăzi, 13:13
59

În data de 15 iunie a.c., în jurul orei 23.35, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului P...

Regula pe care trebuie să o respecte toți șoferii! Amenzile pot ajunge la 3.000 de lei!

astăzi, 12:27
194

Puțini sunt cei care cunosc această prevedere importantă din Codul Rutier.Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere, șoferii trebuie să acorde mare atenție pietonilor. Atunci când p...