Trei teorii false despre vin

Gasirea unui vin bun nu este atat de simpla, mai ales tinand cont de lipsa varietatii din anumite magazine. Desi exista cateva reguli, precum servirea vinului rosu alaturi de un preparat de carne de vita, une

le dintre teoriile clasice s-au dovedit a fi false. Iata trei dintre cele mai cunoscute reguli ale vinului, care sunt de fapt doar simple mituri culinare. 
 
1. Structura determina daca un vin va matura corespunzator sau nu
 
Aceasta teorie porneste de la ideea conform careia taninii sunt esentiali pentru maturarea vinului si ca doar vinurile rosii, bogate in aceste enzime, merita atentia cuvenita. Aceasta regula este de fapt falsa, maturarea tinand cont de alti factori precum aciditatea, nivelul pH-ului si balansul. Un exemplu dat in acest sens de catre experti este Bordeaux ’82, care este considerat de multi a fi un vin inferior, fara structura. Nimic nu poate fi mai neadevarat. Chiar daca nivelul taninilor dintr-un vin nu este maxim, asta nu inseamna ca nu poate avea un gust memorabil.
 
2. Cu cat pretul este mai mare, cu atat vinul este mai bun
 
Este usor de inteles de unde provine acest mit, dar este fals. Intr-adevar, un vin de 10 lei nu este alegerea ideala, dar cand pretul crste peste 50-60 de lei, calitatea vinurilor este de obicei buna. Numeroase brand-uri mai putin cunoscute din Spania, Franta, Italia, Portugalia sau California nu sunt foarte scumpe si au un gust exceptional. Din pacate, doar experienta va poate ajuta in alegerea celui mai bun vin la un pret acceptabil. Dar trebuie sa retineti ca un vin nu trebuie sa coste peste 200 de lei pentru a fi bun.
 
3. Trebuie sa fii atent la nivelul de umiditate din beci
 
Teoria spune ca daca ai sticle de vin in propriul beci, nivelul umiditatii trebuie sa fie intre 70 si 95%, dar aceasta regula de aplica doar daca depozitezi vinul in butoi de lemn. Din moment ce vinul din rezerva proprie este in sticle care sunt sigilate foarte bine, atunci umiditatea nu are cum sa il afecteze. Asa ca nu mai trebuie sa va faceti griji din aceasta cauza, vinul dumneavoastra nu va suferi modificari la nivelul gustului.
 

foodstory.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...