Trei reguli pentru a combina perfect vinuri si mancare

Trei reguli pentru a combina perfect vinuri si mancare
S-au scris carti intregi pe acest subiect si de aceea sarcina de a pune pe masa, langa mancarea pe care ai gatit-o, cel mai bun vin pare atat de complicata. Nu si daca stii cateva reguli simple si ai o lista cu combinatiile perfecte, care sa te scoata mereu din incurcatura.

1. Pastreaza echilibrul. Vinul si mancarea trebuie sa fie un fel de "parteneri", sa se ajute reciproc fara ca una dintre cele doua sa iti copleseasca gustul. Asa ca, echilibrul este foarte important. Mancarurile cu un gust bogat au nevoie de un vin pe masura lor. Mai clar de atat: o mancare cu mai multa grasime are nevoie de un vin tare. Chiar si o salata cu branzeturi poate intra in categoria mancarurilor grele, pentru ca in functie de sortiment branzeturile au multe grasimi.

2. Cel mai aromat ingredient din mancare primeaza. Acesta nu este neaparat ingredientul principal. De exemplu, la o friptura, s-ar putea ca sosul sa fie aroma principala si nu carnea. Asa se face ca un somon cu sos cu smantana va cere langa el un vin diferit fata de un somon cu sos light.

3. Structura si textura conteaza. Serveste vinurile acide cu mancaruri la fel de acide. De exemplu, un Sauvignon Blanc se potriveste perfect cu o salata cu vinegreta. Iar un Cabernet Sauvignon, cu un continut mare de tanini, se va alatura mai bine cu mancaruri bogate in proteine sau grasimi. De asemenea, vinurile acidulate sunt mai potrivite langa mancaruri sarate (Beaujolais e perfect pentru antreuri cu mezeluri, iar un Pinot Grigio langa mancaruri cu sos de soia).

Lista scurta a combinatiilor potrivite –tine-o mereu la indemana in bucatarie.

Sampanie: merge de minune cu orice e sarat.

Sauvignon Blanc: pentru orice fel de mancare cu un sos sau dressing amar/acrisor.

Pinot Grigio: pentru feluri de mancare usoare cu peste.

Chardonnay: Pentru peste gras sau peste servit cu sosuri bogate.

Riesling (sec): Se potriveste si langa feluri picante si langa feluri dulci, langa preparate din bucatariile asiatice.

Muscat: Un vin dulce ca acesta merge cu un desert pe baza de fructe.

Rose (sec): pentru orice contine branzeturi.

Pinot Noir: carnuri, ciuperci si trufe.

Cabernet Sauvignon: Nu poti da gres daca pui acest vin langa carnuri rosii.

foodstory.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de prevenție organizate de polițiștii din Botoșani în „Săptămâna prevenirii criminalității”!

astăzi, 15:14

Prin activitățile desfășurate, organizatorii își propun ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți cetățeni, în scopul de a conștientiza atât necesitatea adoptării u...

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
33

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...

Ce se întâmplă dacă aparatele de reciclare nu funcționează, declarația ministrului Mediului!

astăzi, 13:26
78

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent ...