Trebuie doar să cereți medicamente mai ieftine!

În general până acum am fost ferit de contactul cu sistemul medical românesc – mama e farmacistă, o mătușă este medic, așa că am avut parte de îngrijire bună, sfaturi și medicație chiar "acasă". Am avut ocazia și să văd cum funcționează sistemul medicamentelor în România, care are tot felul de ciudățenii ale sale, precum lipsa de informare privind medicamentele generice.

  Uneori venea mama acasă și spunea "dintr-o dată vin toți în farmacie și cer un anumit medicament și nu-l avem în stoc. Culmea, avem același medicament sub alt nume și este și mai ieftin, dar toți îl vor pe celălalt". Explicația era ceva mai simplă, începuse o campanie publicitară agresivă la televizor.

Altădată m-am dus la o radiografie la gleznă și medicul mi-a dat o rețetă pentru ceva unguent antiinflamator. I-am spus mamei ce să-mi cumpere din farmacie și-mi spune "mda, eram sigură că-ți va recomanda acea cremă, acum vreo 3 săptămâni au avut o mare petrecere cu medici și le dau și bonusuri dacă emit rețete pentru acel produs și nu pentru altul. Lasă că-ți aduc altceva, aceeași substanță activă dar se usucă mult mai repede pe piele". Și a fost la fel de bun.

Se folosesc doi termeni în industria medicamentelor: medicamentul inovativ este cel rezultat în urma unor cercetări de durată, când chimiștii și farmaciștii obțin o substanță ce are anumite efecte asupra organismului, de exemplu îți reduce durerea de cap. Cei care dezvoltă primii o astfel de substanță activă beneficiază de a fi singurii care o vând pe piață vreo 10-15 ani, că așa lucrează sistemul de patente, recompensându-l pe cel ce-a investit în cercetare sau a avut o idee bună cu o exclusivitate temporară.

Medicamentele generice sunt cele care conțin aceeași substanță activă, dar sunt produse sub alte nume de alte companii după expirarea perioadei de exclusivitate a medicamentului inovativ. Medicamentele generice sunt în general mai ieftine, dar la fel de bune (substanța activă este tot ce contează – într-o lume ideală medicii ar prescrie substanța activă de care ai nevoie, iar ca medicament ai cumpăra ce-ai găsi în farmacie, în funcție de bugetul tău și gramajul necesar), uneori poate chiar mai bune (de exemplu mama îmi dădea mereu la răceală ceva ce conținea nu doar paracetamol, ci și niște vitamina C, că face bine).

Exemple care-mi vin rapid în minte sunt paracetamolul, pe care nu știu cine l-a adus prima oară pe piață, dar se vinde sub multe nume și "împachetări", ibuprofenul care la fel se regăsește în diverse nume de medicamente, aspirina, dar și substanțe pentru aproape orice afecțiune, fie ele boli de inimă, ficat, sânge, cancer șamd.

Substanța activă este aceeași, chiar și doza este aceeași, eventual fiecare alt fabricant poate adăuga alte substanțe în pastilă (precum un mic pansament gastric ca să nu te doară stomacul după ce o iei), o poate produce sub formă de pastile, plicuri solubile, creme, injecții șamd, după nevoia clientului.

România stă prost la vânzarea medicamentelor generice, deși prețurile lor sunt cu 20% până la 90% mai mici. Sistemul medical nu le vrea promovate, medicii recomandând anumite branduri după interesele lor, farmaciștii recomandând alte branduri după alte interese. De obicei se recomandă cele mai scumpe, ca să crească vânzarea și valoarea medie a bonului, aproape toate lanțurile de farmacii de la noi monitorizând per angajat valoarea medie a vânzării și câte poziții sunt pe un bon.
Situația este complet diferită la nivel european și mondial. În UE este încurajată vânzarea medicamentelor generice, cota lor de piață crescând de la 40% în 2006 la 60-70% în 2012. În SUA 8 din 10 dintre rețetele prescrise de medici conțin medicamente generice. Asta se traduce în economie masivă de bani pentru sistemul medical, întrucât unele rețete sunt compensate sau gratuite, adică le plătește statul.

Lăsând la o parte problema banilor statului, o diferență puteți face chiar voi pentru buzunarul propriu: data viitoare când sunteți la farmacie și cereți un anumit medicament sau cereți întâi o recomandare ("vreau ceva pentru durere de spate, că zici că m-a apucat mână stângă a întunericului de acolo și-mi răsucește oasele!"), întrebați apoi și un simplu "dar altceva mai ieftin cu aceeași substanță activă nu aveți?". S-ar putea să aveți surprize foarte plăcute.

Acest articol este publicat in cadrul campaniei de informare a Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). Detalii găsițipe site-ul oficial și pe Facebook

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Eduard Mititelu: „L-am întrebat pe ministrul Burduja despre aspecte esențiale pentru Botoșani” (Video)

astăzi, 15:40

Ieri am participat la audierile miniștrilor din noul Guvern. Una dintre audieri a fost cea a ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Sunt deputat al județului Botoșani și am promis botoșănen...

Polițiștii de frontieră au „îmbrăcat” hainele lui Moș Crăciun și au plecat la colindat cu daruri pentru copiii nevoiași! (Galerie Foto)

astăzi, 15:20

Zâmbetele pe care au reușit să le aducă pe fețele copiilor este cea mai mare răsplată și bucurie pentru polițiștii care păzesc frontierele statului în județul Botoșani. &Ici...

Comisarii de mediu din Botoșani la final de an: Sute de acțiuni de inspecție desfășurate în 2024! (Foto)

astăzi, 14:53

La sfârșit de an tragem linia, comisarii de mediu din cadrul Garda de Mediu Botoșani au desfășurat în anul 2024 nu mai puțin de 468 de acțiuni de inspecție și control la operatori ...