Transportatorii de marfuri trebuie sa foloseasca un nou certificat tehnic pentru o categorie de autovehicule

Un nou certificat tehnic a fost introdus pentru o categorie de autovehicule folosite la transportul international de marfuri, potrivit unui act normativ publicat astazi in Monitor.

Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 497/2015 pentru modificarea si completarea Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 1031/2014 privind emiterea certificatelor tehnice pentru vehiculele rutiere care efectueaza transport rutier international de marfuri in vederea acordarii si utilizarii autorizatiilor CEMT a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 232 din 6 aprilie si se aplica de la data publicarii, scrie Avocatnet.ro.

Concret, transportatorii de marfuri trebuie sa aiba un certificat CEMT de conformitate cu cerintele tehnice si de siguranta pentru autovehiculul (autoutilitara) cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mare de 3,5 tone (dar care nu depaseste 6 tone) "EURO IV/4 sigur", "EURO V/5 sigur", "EEV sigur" sau "EURO VI/6 sigur".

In acelasi timp, actul normativ mai introduce si un certificat CEMT de conformitate cu cerintele tehnice de siguranta pentru remorca/semiremorca cu masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3,5 tone.

Cele doua certificate tehnice se emit de catre Registrul Auto Roman (RAR) doar daca acest lucru n-a fost facut de catre fabricantul autovehiculului sau reprezentantul autorizat al acestuia in Romania. Totodata, certificatele tehnice se emit si daca fabricantul n-are un reprezentant autorizat in Romania, insa numai daca RAR detine sau are acces la documentele tehnice necesare pentru emitere.

"In cazul in care nu toate echipamentele autovehiculului sunt montate de fabricantul acestuia, certificatul (...) este emis de catre RAR, cu conditia prezentarii de catre detinatorul autovehiculului a acceptului fabricantului cu privire la modificarile constructive efectuate ulterior fabricarii autovehiculului, precum si a documentelor tehnice de omologare/certificare privitoare la aceste modificari", scrie in ordinul MT.

Certificatul CEMT pentru autovehiculele care au intre 3,5 si 6 tone trebuie imprimat fata/verso pe hartie verde pal si completat in limba romana, dupa cum se mai arata in document: "Certificatul (...) va fi imprimat fata/verso pe hartie verde pal si completat in limba romana, fiind eliberat impreuna cu cel putin doua formulare necompletate ale acestuia traduse in limbile franceza, engleza sau germana (...)". Aceeasi regula este valabila si pentru certificatul CEMT pentru remorcile/semiremorcile care au pana in 3,5 tone, doar ca hartia trebuie sa fie galben pal.

Atentie! Certificatul tehnic pentru autovehiculele care au intre 3,5 si 6 tone se emite o singura data si trebuie reinnoit doar in cazul in care se modifica datele de baza din acesta, pentru orice tip de emisie.

In afara de noile certificate tehnice, cele deja existente, conform Ordinului MT nr. 1031/2014, sunt urmatoarele:
-certificat CEMT de conformitate cu cerintele tehnice si de siguranta pentru un autovehicul "EURO IV sigur", "EURO V sigur", "EEV sigur" sau "EURO VI sigur";
-certificat CEMT de conformitate cu cerintele tehnice de siguranta pentru o remorca/semiremorca;
-certificat CEMT de inspectie tehnica pentru autovehicule si pentru remorci/semiremorci.

Important! Certificatele tehnice pentru vehiculele folosite la transportarea internationala de marfuri se acorda de catre RAR, la cererea operatorilor de transport rutier, in vederea acordarii si utilizarii autorizatiilor CEMT.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani: Un nou pas înainte pentru Spitalul Orășenesc Darabani!

astăzi, 11:16

Eduard Mititelu, Secretar de Stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, aduce vești bune pentru dărăbăneni. ”Împreună cu primarul Alin G...

Peste o tonă de deșeuri feroase confiscate, amendă 15.000 de lei!

astăzi, 11:03

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Darabani au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, din comuna Coțușca, o autoutilitară, din județul Sălaj, care transporta 1260 kg deșeu...

Sute de echipamente medicale ultraperformante pentru Spitalul Județean Mavromati! (Foto)

astăzi, 10:42

În valoare de 4 milioane de euro, cu tot cu TVA, proiectul conturat de echipa comună a Consiliului Județean și cea a Spitalului „Mavromati” a obținut, în cadrul procesului ...