Transparency International: România, pe primul loc în topul UE la dare de mită pentru asistenţă medicală

Transparency International: România, pe primul loc în topul UE la dare de mită pentru asistenţă medicală

Pandemia de coronavirus se pare că a agravat corupţia în Uniunea Europeană, a declarat marţi Transparency International.

Un nou sondaj realizat de Transparency International a constatat că 29% dintre rezidenţii UE au folosit prieteni sau membri ai familiei pentru a primi îngrijiri medicale în timpul pandemiei.

Cel puţin 6% dintre oameni au plătit mită pentru a avea acces la asistenţa medicală, iar România se află pe primul loc în topul ţărilor în care se oferă mită pentru a primi asistenţă medicală corespunzătoare.

În raportul anual al Barometrului Global al Corupţiei pentru UE, responsabilul anti-mită a numit îngrijirea sănătăţii un „punct fierbinte pentru corupţie”, adăugând că aceasta s-a accentuat şi este „deosebit de îngrijorătoare în timpul pandemiei COVID-19, când cetăţenii au nevoie urgentă de asistenţă medicală şi vaccinuri”.

Transparency International, cu sediul în capitala Germaniei, Berlin, a efectuat anchete în cazul a peste 40.000 de persoane în cele 27 de state membre ale UE, în perioada octombrie - decembrie 2020, potrivit DW, citat de mediafax.

Sondajul a constatat că 29% dintre rezidenţii blocului au folosit conexiuni personale, cum ar fi prieteni sau familie bine conectaţi, pentru a primi asistenţă medicală, iar 6% dintre oameni au plătit o mită directă pentru a primi îngrijiri medicale.

Cele mai multe cazuri de mită în asistenţă medicală au fost în România (22%) şi Bulgaria (19%), în timp ce rezolvarea problemelor cu ajutorul unor cunoştiţe personale a avut loc cel mai des în Republica Cehă (54%) şi Portugalia (46%).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Ploşniţele dantelate, numite și „tigri”, care sunt imune la substanţele chimice, ocupă încet încet toată România

astăzi, 12:15
731

O specie invazivă de insecte s-a înmulţit foarte mult în România, loc în care nu are niciun duşman natural. Mai mult, aceste insecte, care sunt extrem de agresive, sunt imun...

Avem cu ce ne “mândri”: Printre cele mai mici salarii din Europa dar plătim preţuri mai mari pe alimente

astăzi, 11:15
236

În România, preţul multor alimente de bază este mai mare decât în alte ţări. Carnea este mai scumpă decât la polonezi, iar la brânză sunt cel puţin zece ţă...

Varianta Delta se răspândește ca pojarul și varicela. Este unul dintre cei mai transmisibili viruși cunoscuți

astăzi, 10:00
652

Cazurile cu varianta Delta a coronavirusului se înmulțesc pe zi ce trece iar varianta indiană a coronavirusului determină cazuri grave de COVID-19, care de cele mai multe ori sfârșesc ...