Transparency International: România, pe primul loc în topul UE la dare de mită pentru asistenţă medicală

Transparency International: România, pe primul loc în topul UE la dare de mită pentru asistenţă medicală

Pandemia de coronavirus se pare că a agravat corupţia în Uniunea Europeană, a declarat marţi Transparency International.

Un nou sondaj realizat de Transparency International a constatat că 29% dintre rezidenţii UE au folosit prieteni sau membri ai familiei pentru a primi îngrijiri medicale în timpul pandemiei.

Cel puţin 6% dintre oameni au plătit mită pentru a avea acces la asistenţa medicală, iar România se află pe primul loc în topul ţărilor în care se oferă mită pentru a primi asistenţă medicală corespunzătoare.

În raportul anual al Barometrului Global al Corupţiei pentru UE, responsabilul anti-mită a numit îngrijirea sănătăţii un „punct fierbinte pentru corupţie”, adăugând că aceasta s-a accentuat şi este „deosebit de îngrijorătoare în timpul pandemiei COVID-19, când cetăţenii au nevoie urgentă de asistenţă medicală şi vaccinuri”.

Transparency International, cu sediul în capitala Germaniei, Berlin, a efectuat anchete în cazul a peste 40.000 de persoane în cele 27 de state membre ale UE, în perioada octombrie - decembrie 2020, potrivit DW, citat de mediafax.

Sondajul a constatat că 29% dintre rezidenţii blocului au folosit conexiuni personale, cum ar fi prieteni sau familie bine conectaţi, pentru a primi asistenţă medicală, iar 6% dintre oameni au plătit o mită directă pentru a primi îngrijiri medicale.

Cele mai multe cazuri de mită în asistenţă medicală au fost în România (22%) şi Bulgaria (19%), în timp ce rezolvarea problemelor cu ajutorul unor cunoştiţe personale a avut loc cel mai des în Republica Cehă (54%) şi Portugalia (46%).

 

Spune-ne opinia ta