Traian Basescu: "Oficial, Romania are 500.000 de romi. In realitate, avem 1,5 milioane"

Traian Basescu: "Oficial, Romania are 500.000 de romi. In realitate, avem 1,5 milioane"

   frontpress.ro

In Romania traiesc, in realitate, 1,5 milioane de romi, si nu doar 500.000, asa cum arata rezultatele recensamintului din 2002, a declarat joi la Strasbourg presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca una dintre problemele autoritatilor romane este ca romii care au reusit sa se integreze nu-si mai recunosc apartenenta la aceasta etnie.

"Problema pe care o avem este ca romii integrati nu se mai declara romi. Probabil un obiectiv ar trebui sa fie convingerea acestor oameni care au reusit sa fie profesori, ingineri, politicieni sa recunoasca faptul ca apartin acestei etnii", a spus seful statului roman, care participa la prima sesiune a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Seful statului roman a afirmat, intr-o conferinta comuna de presa cu  presedintele APCE, Mevlut Cavusoglu, ca Romania va accelera in perioada urmatoare calendarul de integrare a minoritatii rome.

Astfel, Agentia pentru integrarea romilor va fi integrata in Ministerul de Interne, astfel incat sa permita implicarea administratiilor locale in gasirea solutiilor adecvate pentru aceasta minoritate.

Basescu a precizat ca in acest an va fi lansata o noua strategie pentru integrarea romilor, pentru a accelera acest proces.

Basescu a notat insa ca in Romania exista mai multe categorii de romi, care trebuiesc tratate diferit, iar comunitatile de nomazi trebuie tratate diferit de alte categorii.

"Miscarea acestor oameni e parte a culturii lor. Nu-i putem pune intr-un loc si sa le spunem `Trebuie sa locuiti aici`. Este adevarat, inainte de a deveni membri ai UE ei circulau in Romania. Acum sunt cetateni europeni si au dreptul sa mearga liberi in Europa ca cetateni liberi", a subliniat Basescu.

Presedintele APCE, Mevlut Cavusoglu, a apreciat ca Romania este "un bun exemplu nu doar pentru statele din regiune, ci si pentru toate tarile europene in ceea ce priveste minoritatile nationale".


Hotnews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
800

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
252

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
218

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...