Traian Băsescu: Ponta ar trebui să vină la mine pentru o nouă desemnare ca premier, dacă nu, e o încălcare a Constituţiei. Voi ataca la CCR hotărârea de învestire a noului Guvern

Preşedintele Traian Băsescu susţine că România nu este o ţintă a Rusiei în conflictul cu Ucraina şi a criticat pelerinajul liderilor europeni la Kiev, în timpul protestelor, care, în opinia sa "a dat impresia că nu prea ştim ce vrem". Şeful statului a spus, totodată, că are două mesaje pentru Vladimir Putin: "Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova, limitaţi-vă la acordul cu Ucraina". Preşedintele Traian Băsescu este invitat al emisiunii "După 20 de ani" de la Pro TV.

Preşedintele Traian Băsescu este invitat, duminică, de la ora 10.00, al emisiunii "După 20 de ani".

Intreviul cu Traian Băsescu vine în contextul în care tensiunilor din Ucraina, Vladimir Putin primind acordul Parlamentului de la Moscova pentru o intervenţie militară în Crimeea. De asemenea, pe plan intern se fac ultimele calcule pentru formarea unui nou guvern Ponta, UDMR negociind cu USD intrarea la putere.

Declaraţiile preşedintelui, conform gandul.info:

- Vreau să înţelegeţi că e vorba de situaţia de securitate a României care nu e afectată pentru că Rusia nu-şi propune un conflict cu o ţară NATO. România nu Este o ţintă a Rusie în conflictul cu Ucraina.

- Există riscul ca regiunea să fie introdusă într-o zonă de instabilitate şi costurile de finanţare să crească. Nu vedem riscuri pentru independenţa, suveranitatea asupra teritoriului.

- Îngrijorare acesta e cuvântul corect pentru ceea ce desprind din discuţiile cu aliaţii noştri, europeni şi de peste Ocean.

- Sun unul dintre liderii europeni, sunt dezamăgit de jocul de imagine făcut de foarte mulţi lideri ai UE, mers în Maidan, pupat în Maidan, a dat impresia că nu prea ştim ce vrem. Nu mă refer numai la Departamentul de stat, ci la foarte mulţii miniştrii care şi-au făcut drum prin Maidan, cu ce legitimitate discuţi cu o putere legitimă în acel moment, după care te duci în Maidan şi strigi jos puterea aceea.

- Europenii trebuie să vină cu un plan de salvare economică a Ucrainei. Restul e poveste.

- Putin îşi apără interesele geostrategice în condiţiile în care Federaţia Rusă are un angajament. în 1994, la Budapesta s-a semnat un acord. Toate trei s-au angajat să garanteze independenţa Ucrainei, Acum văd că alte state îşi plimbă... Trebuie să acţioneze diplomatic.

- Cred că se va închide cu un nou conflict îngheţat în Marea Neagră cu obţinerea unui statut favorabil al Crimeeii şi o mărire a prezenţei trupelor ruseşti.

- Strategic, Federaţia Rusă nu va renunţa la Crimeea şi aici noua putere a făcut o eroare fundamentală. A anulat legea care dădea dreptul minorităţilor de a utiliza limba maternă.

- Dincolo de acordul de la Budapesta, există un acord bilateral care permite F. Ruse menţinerea flotei la Sevastopol. A fost extins în 2010 până în 2042. Dacă aţi vedea acordul semnat, este reglementată precis prezenta trupelor în Crimeea.

- Nu prea ia în seamă Putin ce îi transmite preşedintele SUA, mă îndoiesc că ar lua ce îi transmit eu. Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova, limitaţi-vă la acordul cu Ucraina.

DESPRE NOUL GUVERN

- Ponta preferă să ducă în Parlament cu o modificare vastă, cred că n-a citit foarte bine Constituţia. Antonescu avea dreptate că această schimbare înseamnă un nou guvern şi de ce nu un premier redesemnat. La instalarea unui guvern se aprobă şi un program. Eu ştiu câteva elemente care vor fi susţinute de UDMR.

- Dacă ar vrea să respecte democraţia da. Va trebui să mă consult dacă voi crea un precedent sau nu. Acum se modifică programul de guvernare. UDMR va cere să fie introdusă legea minorităţilor, insemnele, utilizarea limbii materne în sănătate, va cere modificări la legea referendumului.

-N-aş vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu ştiu, dar vreau să o previn. Am văzut protocoale secrete. Aceşti oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete.

- Ar trebui să vină, dacă nu vine va fi o încălcare a Constituţiei, probabil voi ataca la CCR hotărârea guvernului.

- Nu-l voi mai desemna din nou.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...