Traian Basescu: In 2, 3 ani trebuie luata decizia crearii Statelor Unite ale Europei

Traian Basescu: In 2, 3 ani trebuie luata decizia crearii Statelor Unite ale Europei
Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara la postul de televiziune publica ca masurile propuse de Merkel si Sarkozy merg in directia crearii Statelor Unite ale Europei. "Sunt convins ca Germania, Franta, Italia, Spania vad crearea Statelor Unite ale Europei ca o solutie pentru Europa. Decizia trebuie luata in maxim doi, trei ani. Daca nu o vor lua, dincolo de trei ani s-ar putea sa fie prea tarziu", a spus seful statului, adaugand ca Romania isi mentine in continuare obiectivul de a adera la zona euro in 2015, scrie euractiv.ro.

Declaratiile lui Traian Basescu despre crearea Statelor Unite ale Europei:

•Statele Unite ale Europei nu este o solutie noua. Guvernele au dovedit ca pot fi infrante de piata. Acum statele trebuie sa-si pune problema sa infrunte ca statele nu mai sunt cele care detin caitalul.

•Statele trebuie sa aiba posibilitatea de a da confort celor care detin capitalul ca sunt capabile de a inpoia banii.

•Toate statele membre UE au facut cedari majore de suveranitate.  Acum ne confruntam cu o criza de incredere a bancilor si a marilor investitori.

•Mai mult, se pune problema cresterii Fondului European de Stabilitate Financiara. Acum are o valoare de 240 mld. de euro, Grecia a tras deja de doua ori, Irlanda si ea, Portugalia la fel. Se pune problema maririi acestui Fond iar accesarea banilor se face in conditii stricte de respectare a unor canoane bugetare.

•Pactul pentru euro este o solutie la care au aderat toate statele din zona euro si din afara acesteia, printre care si Romania.. Asta inseamna ca suntem obligati sa ne asezam cheltuielile si obiectivele pana in 2020 pe niste fire pe care trebuie sa le urmam.Daca nu urmam firele pe care trebuie sa le urmam, suntem sanctionati.

•Romania isi mentine obiectivul de a adera la Zona Euro in 2015, nu vrem sa nu facem parte din aceasta familie europeana, iar crearea unui guvern al Zonei Euro e altfel spus decat am spus-o eu. Acest guvern va avea ca prim obiectiv politicile monetare si fiscale ale fiecarui stat, si aici era un element total de suveranitate.

•Masurile propuse de Merkel si Sarkozy sunt exact in directia aceasta (a Statelor Unite ale europei -n.r.). Crearea unui guvern al zonei euro este altfel spus decat am spus eu. Va avea ca obiectiv politicile monetare si fiscale ale fiecarui stat.

•Sunt convins ca Germania, Franta, Italia, Spania vad crearea Statelor Unite ale Europei ca o solutie pentru Europa.

•Probabil ca politicienii ar duce-o la fel de bine si intr-o Europa unita si intr-una individualizata, dar obligatia polticienilor e sa garanteze sanse de viitor pentru popoarele pe care pretind ca le servesc.

•Nu am convingerea ca oamenii politici de astazi au forta sa-si convinga popoarele ca Statele Unite ale Europei nu le afecteaza cultura, traditiile. Nu cred ca aceasta generatie de oameni politici poate sa convinga popoarele.

•Cred ca nu putem astepta termenul lung al crearii Statelor Unite ale Europei. Decizia trebuie luata in maxim doi, trei ani. Daca nu o vor lua, dincolo de trei ani s-ar putea sa fie prea tarziu.

•Eu sunt un atlantist, dar trebuie sa spun ca Europa are o mare problema si solutia e strict legata de cum poate concura peste cinci, sau zece ani. Asa cum este acum, pierde mult din prosperitate. Crearea Statelor Unite ale Europei nu depinde de Romania, e responsabilitatea Germaniei si Frantei.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
50

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
40

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
286

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...