Tradițiile românilor: 26 noiembrie, Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor

Tradițiile românilor: 26 noiembrie, Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor

În fiecare an, pe 26 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine. Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mica (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată.

Dorind să se adâncească în rugăciune și în cunoașterea lui Dumnezeu, a plecat în pustie. A intrat într-o peșteră în care primea hrana de la dumnezeiescul înger. Primește puterea de a vindeca poporul de diverse boli.

Din viața sa aflam că într-o zi,  a venit în popor o boala aducătoare de moarte și mureau într-una pruncii, iar părinții rămâneau fără copii. Știind mai mulți de nevoitorul și pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor. Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alți prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiți.

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe, pentru neobosita sa misiune de a-i apăra pe cei mici, ajutându-i in mod special pe copiii bolnavi.

Biserica Sfântul Stelian, numită "Lucaci”, din București, este mult iubită de credincioși, aceștia găsindu-și adesea alinare la racla cu Moaștele Sfântului Stelian. Biserica, zidita in anul 1736, de către mitropolitul Ștefan al Țării Românești, a fost refăcută peste ceva vreme, rămânând în picioare până astăzi. Biserica a moștenit moaștele Sfântului Cuvios Stelian, dar și ale Sfinților Haralambie, Elefterie si Onufrie.

Cu trecerea timpului, crescând evlavia creștinilor față de Cuviosul Stelian, pe lângă hramul Sfântul Nicolae, biserica a mai căpătat încă un hram, și anume pe Sfântul Stelian. Astfel, aceasta este singura biserică din București cu acest hram. Slujbele din fiecare miercuri, săvârșite în cinstea cuviosului, și prăznuirea numelui său, la 26 noiembrie, atrag numeroși credincioși.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AJOFM: Rata șomajului, în scădere la Botoșani!

astăzi, 18:13
5

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,29% , în această lună acest indicator a înregistrat o scădere de  0,18 pp.Din totalul de 4.585 persoane &...

Copiii unei grădinițe din Botoșani, „vizitați” de pompieri în scop educativ

astăzi, 17:23
38

Activitatea a fost organizată la cererea cadrelor didactice, în cadrul programului „PLAYFEST”.Atât educatoarele, cât și copiii și-au dorit să petreacă o oră al...

(P) CELEBRĂM ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER

astăzi, 16:33
63

Cei mici și mari sunt invitați să participe, în perioada 01-02.06.2024 începând cu orele 10.00 respectiv 11.00, la celebrarea Zilei internaționale a copilului, împreună cu...