Traditii, superstitii si obiceiuri stravechi de sarbatoarea Floriilor

Duminica Floriilor este una dintre cele mai mari si importante sarbatori care preced sarbatoarea Pastelui. Originile acestei sarbatori sunt stravechi, romanii inchinand aceasta zi zeitei Flora, o zeitate a vegetatiei si a primaverii. Odata cu asimilarea crestinismului, peste aceasta sarbatoare pagana a fost suprapusa sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim (Floriile). Pentru a intra in spiritul sarbatorilor pascale, iti propunem sa facem o trecere in revista a minunatelor traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Floriilor:
 
Duminica Floriilor este considerata o zi sfanta, o zi a florilor si a elementului vegetal in cultura populara romaneasca. In aceasta zi, crestinii aduc la biserica ramuri inmugurite de salcie ce urmeaza sa fie sfintite de catre preot in cadrul unei slujbe speciale. Salcia aminteste de ramurile de maslin cu care Iisus Hristos a fost intampinat la intrarea sa in Ierusalim. Totodata, salcia este o planta mult indragita de Maica Domnului, singurul arbust care s-a indurat sa o ajute pe Maica Domnului sa treaca apele unui rau. Drept rasplata, salcia a fost binecuvantata cu rod si fertilitate, primind de la Maica Domnului si darul de a nu arde niciodata. Salcia mai semnifica si biruinta vietii asupra mortii, dar si revenirea la viata a naturii intr-un mod vegetativ.

Cand slujba de Florii se termina si credinciosii sunt binecuvantati de preot, aceste ramuri de salcie sunt duse acasa si agatate in dreptul icoanelor. Fiind sfintite, au rol de protectie impotriva necuratului. De asemenea, in Muntenia si in Oltenia ramurii de salcie se pastreaza tot timpul anului in casa. Se spune ca apara casa si familia respectiva de foc, de vant, de grindina si boala. In schimb, pe meleagurile Moldovei si ale Bucovinei, salcia sfintita se plaseaza in exteriorul locuintei, agatata la streasina casei. Mai mult, in anumite zone ale tarii, copiii si animalele sunt atinse cu matisorii de salcie pentru a creste si inflori asemenea lor. Pe de alta parte, in alte zone femeile infig in pamantul insamantat proaspat aceste ramuri de salcie sau le agata de tulpinile pomilor fructiferi pentru ca acestia sa devina rodnici.

Un statut aparte in fata lui Dumnezeu il au si cei care se impartasesc in dimineata Floriilor. Se spune ca dorintele puse in gand in momentul apropierii de preot au mare trecere in fata lui Dumnezeu.

In ziua de dinaintea Floriilor este bine sa-ti aerisesti cuverturile si tesaturile, dar si hainele. De asemenea, in anumite zone ale Banatului, dar si in Transilvania, in seara de dinaintea Floriilor, exista obiceiul ca fetele de maritat sa amplaseze la radacinile unui par o oglinda si o camasa alba. Aceste doua obiecte sunt considerate ca fiind extrem de eficiente in descantecele de iubire si sanatate. Ele pot fi recuperate de tinerele care le-au depus sub copac de indata ce soarele rasare. Se spune ca aceste obiecte capata insusiri magice si au puterea de a-l aduce aproape pe cel iubit…

Evident ca din traditiile unei sarbatori predominant vegetative nu puteam omite busuiocul, planta magica a descantecelor de dragoste. De data aceasta, el nu mai este intrebuintat ca un element adjuvant in ale amorului, ci ca remediu miraculos pentru frumusete si sanatate. La miez de noapte, se fierb firisoare de busuioc in apa. Nu putini sunt cei care sunt incredintati ca parul care va fi spalat cu aceasta apa (dar nu in ziua de Florii!) va ramane frumos si sanatos tot timpul anului.

Totodata, in ziua de Florii se ofera si se primesc flori, florile avand un loc aparte in aceasta sarbatoare. De Florii, sunt sarbatorite toate persoanele ce poarta un nume de floare, iar obiceiul de a le oferi flori este considerat ca o urare ce atrage dupa ea norocul. Cu toate acestea, in aceasta zi sfanta, florile capata o sensibilitate deosebita. Legendele populare romanesti mentioneaza ca ziua de Florii este singura zi a anului in care florile au suflet si simt. Este indicat de aceea, inainte de a rupe o floare, sa-i ceri iertare pentru gestul tau.

De asemenea, daca nu vrei sa albesti inainte de vreme este interzis sa-ti speli parul chiar in duminica Floriilor. Evident, comparatia a fost pusa in legatura cu o consecinta populara punitiva ce aminteste de vegetatia primaverii "sa nu albesti ca pomii"… Daca ai totusi de gand sa faci acest lucru, asigura-te ca folosesti apa sfintita. Totodata, se crede ca cei care nu cinstesc aceasta mare sarbatoare se vor umple de pistrui.

In popor, conform unei credinte stravechi, urzicile nuntesc in aceasta zi. De "Nunta urzicilor", urziciile infloresc si devin inapte pentru a fi intrebuintate in hrana. Poti consuma in schimb carne de peste in ziua de Florii pentru ca este dezlegare la peste. Prezenta pestelui pe masa in aceasta zi este considerata ca fiind aducatoare de belsug si bunastare.

Din batrani s-a mostenit un alt obicei de Florii: acela ca femeile sa dea de pomana celor saraci placinte sau bucate deosebite, pentru sufletul celor care nu mai sunt. Se spune ca aceasta milostenie este pe placul lui Dumnezeu, fiind asteptata cu nerabdare in lumea celor morti.

 


garbo.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VIDEO - Iohannis a plecat de la Palatul Cotroceni, Ilie Bolojan a preluat interimatul

astăzi, 12:30

Preşedintele demisionar Klaus Iohannis și-a încheiat astăzi mandatul, interimatul fiind asigurat de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan. La ora 12.00, Klaus Iohannis l-a întâ...

Adio păcănele la parter de bloc! ”O nouă lovitură pe care o dăm industriei jocurilor de noroc!”

astăzi, 12:00

Farmacii, bănci și păcănele - în ultimii ani, sunt aproape nelipsite de la nivelul inferior al blocurilor din orașele țării. Un nou proiect de lege vrea ca jocurile de noroc să dispar...

Sebastian Stan a vorbit în română la Festivalul de Film de la Santa Barbara. Ce spune actorul despre următorul său proiect!

astăzi, 11:29

Întrebat la conferința de presă dacă vrea să spună câteva fraze în română, el a răspuns: „Da, sigur, de ce nu? Îmi place foarte mult că sunt aici, acum cu v...