Tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei, usturoi pus la uși și busuioc sub pernă

Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie, iar de această sărbătoare sunt legate multe superstiții, mai ales în România.

 

Tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei, usturoi pus la uși și busuioc sub pernă

   Foto: Maramuresu Meu

Există câteva tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei 2023 pe care oamenii le respectă cu sfințenie, iar printre ele se numără usturoiul pus la uși, dar și pusul de busuioc sub pernă.

Tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei 2023

Noaptea dinaintea zilei Sfântului Andrei este marcată de mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții care au rolul de a proteja atât oamenii, cât și casele și animalele lor. Spiritele, adică strigoii, pătrund în lume în această noapte, de aceea oamenii folosesc usturoiul pentru a se proteja împotriva răului și farmecelor, potrivit playtech.ro

Cei mai superstițioși cred că lupii pot vorbi ca oamenii în noaptea Sfântului Andrei, rostind lucruri înspăimântătoare. Mai mult, cei mușcați de acești lupi se vor transforma în vârcolaci.

Conform superstițiilor, oamenii pot ține spiritele rele și fantomele la distanță cu ajutorul usturoiului

Astfel, ei pun usturoi la ferestre sau uși, sau chiar în grajdurile animalelor.

Fetele care vor să afle cu cine se vor căsători pun busuioc sub perne

Se spune că busuiocul ține și el spiritele rele la distanță, așa că oamenii îl folosesc când pregătesc mâncarea.

Busuiocul este, de asemenea, folosit de preoții Bisericii Ortodoxe în diverse sărbători sau momente de masă.

În Ziua Sfântului Andrei, o tradiție comună păstrată și astăzi este să plantezi semințe de grâu și să le ții în casă până în Ajunul Anului Nou

Persoana care plantează grâul va putea spune cum va fi anul următor în funcție de cât a crescut grâul, conform tradiției. Unii oameni mai iau mici ramuri de la un pom fructifer, le pun în apă și le țin până la sărbătoarea Crăciunului. Dacă ramurile înfloresc, pomii vor face multe fructe în anul următor, spune tradiția.

Rugăciune de Sfântul Andrei

În această zi nu se muncește și nu se lucrează, nu se face curățenie și nici treabă în gospodărie. În schimb, oamenii pot rosti această rugăciune în Ajun de Sântandrei:

”În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm!

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.

Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...