Tradiții și obiceiuri, ce nu este bine să faci în această zi!

În ziua de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. De o deosebită cinstire se bucură sfânta în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se află la Iași, fiind izvor de binecuvântare pentru toți cei care o cheamă în rugăciune.

Sfânta Parascheva este considerată și ocrotitoarea Balcanilor deoarece după ocuparea Constantinopolului de către franci sfintele ei moaște au fost găzduite în mai multe țări balcanice, făcând multe minuni.

În ziua de 13 iunie 1641, cinstitele moaște au fost așezate în minunata biserică a Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, ctitoria domnitorului. Cinstitele moaște au rămas aici până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului locaș au fost mutate în paraclisul mănăstirii.

În seara zilei de 26 decembrie 1888, după slujba Vecerniei, din neatenție, a rămas aprinsă o lumânare din sfeșnicul de lângă racla din lemn în care erau așezate cinstitele moaște, peste noapte sfeșnicul a ars, iar focul s-a extins la catafalcul pe care era așezată racla, arzând mocnit toată noaptea și prefăcându-l într-o grămadă de cărbune. A doua zi dimineața, autoritățile de stat și bisericești, au constatat că cinstitele moaște au rămas neatinse.

Moaştele Cuvioasei au fost adăpostite provizoriu în altarul paraclisului de la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi și în curând strămutate în noua Catedrală mitropolitană din Iași, care fusese sfințită cu puțin timp mai înainte, la 23 aprilie 1887. Aici se găsesc și astăzi, Sfânta Cuvioasă Parascheva fiind considerată ocrotitoarea orașului Iași și a întregii Moldove.

Tradiții și obiceiuri, ce nu este bine să faci în această zi!

Potrivit credințelor populare, în această zi este interzis să calci, să coși, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie, altfel te vei trezi cu dureri de cap și ochi.

O altă superstiție spune că printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie alimente „cu cruce”, precum nucile, castraveții și pepenele roșu.

 În schimb, este recomandată împărțirea de must și de vin nou, dar și de pâine.

Potrivit tradiției, Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă ești însărcinată, este recomandat să împarți din bucatele tale cu copiii sărmani, Sfânta Parascheva urmând să te ocrotească la naștere, care va fi ușoară și lipsită de dureri.

De sfânta Parascheva se fac și previziuni ale vremii, în care se ține cont și de somnul oilor. Daca acestea dorm înghesuite pe 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă și friguroasă.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Marina Halit

Prefectul, invitație către botoșăneni la Ziua Armatei, unde va avea loc evenimentul! (Video)

Friday, 11 October 2024

La Botoșani, Ziua Armatei României, 25 octombrie, este marcată prin arborarea Drapelului național la sediile instituțiilor militare, și prin organizarea de ceremonii militare...

Bursa Locurilor de Muncă Botoșani, care sunt cele mai atractive domenii pentru tinerii absolvenți! (Foto&Video)

Friday, 11 October 2024

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Botoșani, în parteneriat cu Camera de Comerț Industrie și Agricultură Botoșani și-a deschis porțile, vineri dimineață,...

Acțiuni ale pompierilor botoșăneni în școlile din localitățile care, în trecut, au cunoscut furia apelor! (Video)

Monday, 7 October 2024

În fiecare an, pe data de 13 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. În 2024, tema propusă de Organizația Națiunilor Unite este „...