Tradiții și obiceiuri, ce nu este bine să faci în această zi!

În ziua de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. De o deosebită cinstire se bucură sfânta în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se află la Iași, fiind izvor de binecuvântare pentru toți cei care o cheamă în rugăciune.

Sfânta Parascheva este considerată și ocrotitoarea Balcanilor deoarece după ocuparea Constantinopolului de către franci sfintele ei moaște au fost găzduite în mai multe țări balcanice, făcând multe minuni.

În ziua de 13 iunie 1641, cinstitele moaște au fost așezate în minunata biserică a Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, ctitoria domnitorului. Cinstitele moaște au rămas aici până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului locaș au fost mutate în paraclisul mănăstirii.

În seara zilei de 26 decembrie 1888, după slujba Vecerniei, din neatenție, a rămas aprinsă o lumânare din sfeșnicul de lângă racla din lemn în care erau așezate cinstitele moaște, peste noapte sfeșnicul a ars, iar focul s-a extins la catafalcul pe care era așezată racla, arzând mocnit toată noaptea și prefăcându-l într-o grămadă de cărbune. A doua zi dimineața, autoritățile de stat și bisericești, au constatat că cinstitele moaște au rămas neatinse.

Moaştele Cuvioasei au fost adăpostite provizoriu în altarul paraclisului de la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi și în curând strămutate în noua Catedrală mitropolitană din Iași, care fusese sfințită cu puțin timp mai înainte, la 23 aprilie 1887. Aici se găsesc și astăzi, Sfânta Cuvioasă Parascheva fiind considerată ocrotitoarea orașului Iași și a întregii Moldove.

Tradiții și obiceiuri, ce nu este bine să faci în această zi!

Potrivit credințelor populare, în această zi este interzis să calci, să coși, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie, altfel te vei trezi cu dureri de cap și ochi.

O altă superstiție spune că printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie alimente „cu cruce”, precum nucile, castraveții și pepenele roșu.

 În schimb, este recomandată împărțirea de must și de vin nou, dar și de pâine.

Potrivit tradiției, Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă ești însărcinată, este recomandat să împarți din bucatele tale cu copiii sărmani, Sfânta Parascheva urmând să te ocrotească la naștere, care va fi ușoară și lipsită de dureri.

De sfânta Parascheva se fac și previziuni ale vremii, în care se ține cont și de somnul oilor. Daca acestea dorm înghesuite pe 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă și friguroasă.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Marina Halit

Atenționările polițiștilor rutieri privind condițiile specifice de iarnă, ce trebuie să ia în calcul șoferii botoșăneni!

Thursday, 21 November 2024

Având în vedere avertizările meteorologice privind condiții specifice de iarnă, se reamintește conducătorilor auto să respecte toate regulile de circulație, precum și să adapteze ...

Aflat la un pas de a pierde locul de viceprimar la Dorohoi, Cristian Dogaru își menține funcția pentru încă un mandat! ( Foto Video)

Friday, 15 November 2024

Vineri, 15 noiembrie 2024, în jurul orei 13:00 s-a desfășurat în sala mare din incinta Primăriei Municipiului Dorohoi, o ședință extraordinară, prima din acest mandat. Punctul pr...