Tractoare românești pentru liceele agricole

Tractoare românești pentru liceele agricole

Cele trei licee cu profil agricol din județ, Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni și Liceul Tehnologic „Demostene Botez” Trușești au primit joi, 3 decembrie 2020, dotări în valoare de 525.000 de lei. Astfel, Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani și Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni au primit câte un tractor românesc și dotările necesare tehnologiei de lucru, în timp ce Liceul Tehnologic „Demostene Botez” Trușești a primit dotările necesare înființării fermei didactice și pentru două laboratoare de profil agricol.

Potrivit directorului Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani, Cristian Delibaș, toate cele trei unități de învățământ au depus proiecte și drafturi de buget, care au fost aprobate pentru finanțare. „Fiecare liceu a depus proiecte pe ceea ce avea nevoie. Vorbim în special de dotări de laborator și echipamente și tehnică pentru punerea în aplicare a normei didactice specifice agriculturii”, a declarat Delibaș.

Cele trei licee au trecut în subordinea Ministerului Agriculturii prin intermediul DAJ Botoșani vara trecută. Atunci, Cristian Delibaș sublinia că cele trei unități de învățământ sunt „licee cu renume în domeniu agricol cu performanțe atât județene, cât și naționale” și că doar județul Iași mai are alături de Botoșani trei licee cu profil agricol.

În acest an, Ministerul Agriculturii alocă 10 milioane de lei pentru susținerea a 56 de licee cu profil preponderent agricol. „Prin implementarea măsurilor cuprinse în contractele de finanțare, Ministerul Agriculturii vizează dezvoltarea învățământului liceal agricol românesc, având ca scop realizarea obiectivului de întinerire și profesionalizare a forței de muncă din agricultură. Susținerea financiară, prevăzută în contractul de finanțare, se realizează în baza unui Program anual de investiții specifice activității de învățământ în domeniul agriculturii”, se menționează într-un comunicat al ministerului.

Programul de investiții specifice pentru 2020 a fost elaborat în funcție de necesitățile fiecărui liceu agricol și aprobat de către minister, iar finanțarea se asigură de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Agriculturii.

 

Spune-ne opinia ta