Tot mai mulţi botoşăneni cu osteoporoză!

Tot mai mulţi botoşăneni cu osteoporoză!
Medicii endocrinologi atrag atenţia că una dintre afecţiunile care afectează tot mai mulţi bărbaţi şi femei este osteoporoza.

Potrivit cercetarilor, la fiecare 30 de secunde o persoana din UE sufera de o fractura osteoporotica, iar boala are tendinta sa se dubleze in urmatorii 25 de ani. In jur de 40% dintre femei si 15% dintre barbatii de varsta medie vor fi afecatati de o fractura in cursul vietii.

“Osteoporoza este o problemă naţională şi mondială, de mare actualitate, care implică costuri deosebite. Pentru pacient implică suferinţă, durere, fractură şi aici nu se doreşte să se ajungă. Osteoporoza este o pierdere de substanţă osoasă, în contextul lipsei acoperirii hormonale. Le femei estrogen, la bărbaţi testosteron. Deosebit de frecventă este osteoporoza de menopauză, cam 25-30% dintre femei fac osteoporoză, şi din 100 cam 30% au dureri. Este o problemă foarte delicată", a spus medicul endocrinolog Dan Radu, de la Spitalul Judeţean Mavromati.

Potrivit acestuia, cele mai frecvente fracturi se produc la nivelul coloanei vertebrale.

“Cele mai frecvente fracturi se produc la nivelul coloanei vertebrale, a şoldului şi a articulaţiei pumnului drept. În timp, la nivelul coloanei vertebrale se produc fisuri, la un anumit nivel, şi apar fisuri la vertebre şi dintr-o persoană verticală ajunge una cu probleme. Şi fracura de şold este o tragedie personală. Nu se ştie în realitate câte fracturi sunt pentru că adresabilitatea este relativ scăzută. Sunt mulţi care stau acasă, spun că îi doare spatele, ia un antiinflamator, mai trece o zi, mai trece o lună şi lucrurile se agravează şi devin din ce în ce mai complicate", a adăugat medicul Dan Radu, care a mai spus că frecvenţa cea mai mare a fracturilor este la femei.

Medicii spun că dacă pacienţii ar ajunge la timp la spital, din fazele incipiente ale bolii, cu medicamentaţie se pot trata, mai ales că există şi aparatura necesară la Botoşani pentru depistarea unor astfel de afecţiuni.

La această dată, în evidenţele medicilor sunt 4.000 de botoşăneni cu osteoporoză.

“Avem un program de osteoporoză. Sumele alocate nu sunt mari, dar suntem bucuroşi că putem recomanda pacienţilor tratament gratuit. Noi putem să-i luăm în evidenţă şi trata, iar ce nu putem trata aici îi trimitem la medicii de familie cu scrisori medicale. Cu fondurile noastre reuşim să tratăm 70-80 de pacienţi, din cei vreo 4.000 pe care îi avem în evidenţă şi care ar trebui trataţi gratuit“, a spus medicul Dan Radu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitație la Festivalul Filmului European. ”Botoșaniul este o perlă de efervescență culturală!”

astăzi, 15:16
13

Pentru al doilea an consecutiv la Botoșani, Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Primăria Municipiului Botoșani, aduce filme europene de ref...

Fată de 14 ani, din Botoșani, căutată de Poliție. Are păr roșcat și poartă o geacă neagră!

astăzi, 13:43
115

Claudia a părăsit domiciliul joi, 9 mai 2024, în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.Guriuc Claudia Elena are 1,60 m î...

(A) Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu anunță cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră

astăzi, 13:24
102

Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu organizează în zilele de 25 și 26 mai 2024 cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră.Evenimentul se organizează d...