Topul spagilor - Cat te costa sa ajungi vames, parlamentar sau medic

Topul spagilor - Cat te costa sa ajungi vames, parlamentar sau medic
La întrebarea ce vor să se facă cand vor fi mari, copiii spun pilot, stewardesă, doctor, musafir. Părinţii însă privesc problema din punct de vedere economic. Aşa că visul lor merge mai departe: avocat, poate preot, parlamentar sau după ultimele dezvăluiri, vameş. Doar că pentru astfel de posturi, părinţii trebuie să se pregătească din timp. Deoarece fiecare slujbă are preţul ei.

Pentru că puţine sunt cazurile în care filiera a fost demontată, nu se poate face un top oficial al şpăgilor oferite pentru diverse joburi. Dar anchete de presă pe acest subiect au existat tot timpul.

Cea mai recentă dezvăluire este cea legată de vameşi. De exemplu, pentru un post de şef de vamă, se plăteşte 130.000 de euro. O investiţie care se recuperează repede dacă ţinem cont că după o singură tură, vameşii din vestul ţării strangeau peste 100.000 de euro din şpăgi.

Un alt job mult ravnit este cel de parlamentar. Greu de spus cat costă cu exactitate, pentru că fiecare partid are o altă viziune. Plaja este undeva între 100.000 şi 500.000 de euro. Investiţie masivă şi greu de recuperat dacă ne gandim că un parlamentar caştigă într- un mandat numai 60.000 de euro.

Conform articolelor de presă, medicii dau peste 70.000 de euro pentru a prinde un post într-un spital bun. Investiţia se amortizează însă cam greu, abia după varsta de 40 de ani.

De departe, cea mai strictă branşă în care poţi să intri pe bază de şpagă şi relaţii este cea a notarilor. Studenţii care visează la o astfel de carieră ştiu deja că sumele ajung şi la 100.000 de euro. Tot jurnaliştii au descoperit că roba de avocat costă 12.000 de euro, iar sutana de preot cel puţin 15.000 de euro, într-o parohie bună. Intr-una mai puţin înstărită, şpaga este între 3.000 şi 5.000 de euro. (bzi.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
36

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
33

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
203

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...