Trei piloţi britanici de top şi-au testat supermaşinile pe şoselele noastre, realizând că parcările hotelurilor de lux din Mamaia rivalizează cu un salon auto de top şi că, în tunelurile de la Casa Poporului, se poate "juca" ceva interzis în Anglia.
"Când spunem România, ne imaginăm căruţe pe străzi şi ţigani care aruncă în tine cu pietre, asta nu că ne-am gândi prea des la România", spune Jeremy Clarkson, înainte ca echipa Top Gear să filmeze în ţara noastră. Având ca temă descoperirea celei mai bune maşini pentru un tur al Europei, Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May au fost trimişi de producătorii emisiunii în România, chiar dacă ei se gândeau la Franţa, Italia sau Germania.
Cei trei şi-au ales trei maşini decapotabile cu sute de cai-putere sub capotă, toate mai scumpe de 140.000 de lire. Astfel, Clarkson a filmat într-un Aston Martin DBS Volante V12, Hammond - într-un Ferrari California V8 şi James - într-un Lamborghini Gallardo Spider V10.
Aventura englezilor începe pe litoral, la Mamaia, unde credeau că bolizii lor or să rupă gura târgului, însă au observat cu stupoare că se integrează pefect în "salonul auto" care cuprindea un Jaguar, trei Ferrari, un Porsche şi un Audi R8. "Credem că, dacă vii aici cu o maşină de 168.000 lire, e ca şi cum te-ai duce în Sudan îmbrăcat în mâncare", spune Clarkson. Cei trei opresc în parcarea unui hotel de lux şi îşi dau seama că se integrează perfect în peisaj, aşa că toate planurile lor de a epata sunt năruite.
În timp ce privesc la bolizii înmatriculaţi în România aliniaţi în parcare şi străzile pline de "playboy ruşi", trece pe lângă ei o Dacia Sandero la care se uită ca la… maşini străine. James spune că de doi ani se gândeşte la maşina aceasta, însă nu are timp să admire autoturismul pentru că echipa primeşte într-un plic provocarea producătorilor: să găsească un drum făcut pe vremea "dictatorului Ceauşescu", considerat "cel mai bun drum din lume", însă abia pot pronunţa numele de "Transfăgărăşan".
Cel mai bun joc, în tunelurile din Casa Poporului
Cei trei părăsesc Litoralul şi ajung pe autostradă, unde se iau la întrecere, însă, după câţiva kilometri, constată că James şi Lamborghiniul său nu se văd. Acesta a rămas în urmă numărând vânzătorii ambulanţi de pe marginea Autostrăzii Soarelui, care îi arătau ciorchini imenşi cu struguri. În parcarea unei benzinării, unde se opriseră să alimenteze, piloţii britanici se înscriu la un concurs ad-hoc: cine ajunge primul la Casa Poporului e cel mai bun.
Dacă Hammond şi Clarkson găsesc ruta pe GPS, May constată că România nici măcar nu e trecută în baza de date a Lamborghini. Primii ajung în acelaşi timp, certându-se care a descoperit primul ruta, în timp ce James May primea o hartă desenată pe o bucată de hârtie de un tânăr român, care abia înţelegea englezeşte. În timp ce Ferrari şi Aston Martin îşi odihneau herghelia de sute de cai-putere în curtea Casei Poporului, May era pe la Arcul de Triumf, nedumerit cui să acorde prioritate.
"Dacă asta era ideea lui Ceauşescu despre ce înseamnă o casă, sunt curios care era ideea lui despre ce înseamnă un drum", se întreabă Richard. După câteva ore, când ajunge şi James, cei trei intră în tunelurile din Casa Poporului spunând că "aşa ceva nu ai voie să faci în Marea Britanie". După câteva ture, măsoară decibelii pe care îi produce fiecare dintre cele trei maşini şi constată că toate sunt la fel de zgomotoase. Se scutură de praf şi spun că "este cel mai bun joc pe care l-am jucat până acum".
Dacia Sandero - esenţa unei maşini oneste şi simple
A doua zi ies cu maşinile în Bucureştiul foarte aglomerat şi pornesc spre Piteşti, uimiţi că, în doar câteva ore, au epuizat toţi kilometrii de autostradă pe care îi are România. Remarcând că sunt prea mulţi poliţişti pe drum, cei trei fac un popas unde Clarkson profită de ocazie şi îi face cadou lui May un Sandero. Încântat, acesta pleacă la un test cu maşina autohtonă, spunând că "în timp ce Lamborghini reprezintă ultima expresivitate a unei maşini, Dacia Sandero este esenţa ei, fiind echipată strict cu ce ai nevoie".
După test, un camion intră cu spatele în Sanderoul nou-nouţ pe care şoferul nu l-a văzut în retrovizoare pentru că May l-a parcat greşit. Britanicul se vede nevoit să renunţe la maşina românească declarând că este o "maşină onestă şi simplă", care a rămas proaspătă şi distrusă". În căutarea Transfăgărăşanului, cei trei întâlnesc pe drum o cireadă de vite, o căruţă plină cu coceni de porumb, ajung pe drumuri neasfaltate şi se rătăcesc într-un sat de ţigani, unde unul dintre ei se sperie văzând "o femeie cu topor". Clarkson îşi pune o pălărie "să creadă ţiganii că e de-al lor" şi constată că sunt în "ţara lui Borat": o uliţă îngustă pe care trec găini, curci şi porci, iar pe maşinile lor pline de praf îşi scriu ţiganii numele şi desenează inimioare.
După ce trec un pod care scârţâie din fiecare scândură, reuşesc să iasă la civilizaţie, însă sunt nevoiţi să doarmă în maşini pentru că nu au găsit niciun hotel unde să se cazeze. Asta după ce Clarkson le împarte ceai de cannabis şi palincă. Abia a treia zi este cea care le schimbă cu totul britanicilor părerea despre România. Treziţi în mijlocul naturii, aproape de Transfăgărăşan, încep jocul pentru care au venit în România. După ce constată că "drumul e plin de hopuri ca faţa unui adolescent de coşuri", cei trei rămâni fără cuvinte văzând curbele Transfăgărăşanului.
"E ca şi cum ar fi adunate aici cele mai tari curbe de la toate circuitele din lume. E perfecţiunea automobilistică", constată britanicii. După ce se întrec în viraje, scârţâit de cauciucuri şi cai-putere, cei trei spun: "Este divin, este cu adevărat cel mai bun drum din lume. Putem să rămânem aici? Pentru totdeauna?"
Gandul.info
Top Gear despre România: „ţara lui Borat“, cu ţigani şi playboy ruşi - VIDEO
Stiri Botosani Sunday, 22 November 2009 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Filmul câştigător al Ursului de Aur 2024, de astăzi la Cinema Unirea Botoșani! (Foto, Video)
astăzi, 11:15
”Dahomey” este documentarul care a cucerit scena internaţională cu o poveste captivantă despre istorie, cultură şi identitate. Semnat de regizoarea franco-senegaleză Mati Diop, &q...
Scandalagiu reținut, după ce un vecin deranjat de muzică a sesizat poliția!
astăzi, 11:00
Polițiștii din cadrul Poliției Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, localnic , cercetat sub aspectul comiterii infracți...
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensionarilor cu handicap! (Video)
astăzi, 10:35
Deputatul Marius Budăi a explicat în intervențiile de la posturile naționale de televiziune cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensiilor pentru persoanele care au lucrat în condi...