Top 10 fructe si legume otravite cu pesticide

Desi sunt recomandate în cadrul unei diete echilibrate si diversificate, fructele si legumele ne pot pune sanatatea în pericol, din cauza substantelor cu care sunt tratate.

Aproximativ 80% din fructele cultivate în mod conventional si peste 55% din legume contin pesticide, arata un studiu efectuat anul acesta de organizatia ecologista Greenpeace. Aceasta concluzie a reiesit în urma testarii de catre specialistii germani a 22.000 de mostre de fructe si de legume din productia proprie si a alimentelor din import. Analizele s-au facut pe cel putin zece mostre din fiecare produs, pentru fiecare tara de provenienta.

Potrivit lor, sunt periculoase produsele din Brazilia, Chile, Africa de Sud, Thailanda, Turcia, India, Kenya si Columbia. În cazul unor produse s-a constatat ca a fost depasita concentratia maxima admisa de pesticide folosite, în valoare de 0,01 mg/kg.

Strugurii

Este cunoscut ca strugurii, în general, se numara printre fructele cu cel mai înalt nivel de pesticide, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) din Bucuresti. O cercetare a organizatiei de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe a aratat ca pâna la 99% din strugurii analizati de specialisti contin pesticide. "Analiza celor 124 de probe de struguri de masa cumparati din supermarketurile din Germania, Franta, Olanda, Italia si Ungaria a identificat 64 de pesticide diferite, multe dintre ele fiind cauza pentru care tot mai multe persoane se confrunta cu cancer, cu infertilitate, boli nervoase, afectiuni hormonale si cu mutatii genetice", conform purtatorului de cuvânt al PAN, Elliott Cannell. Studiul Greeanpeace atrage atentia ca strugurii proveniti din Chile, Germania, India si Turcia ar trebui ocoliti.

Citricele

Portocalele, mandarinele, clementinele, lamâile, grepfrutul sunt alte fructe la care continutul de pesticide se poate dovedi daunator pentru sanatate. Citricele pot fi unse cu Bifenil, un aditiv interzis în Uniunea Europeana, care este folosit pentru a le da luciu. De aceea, coaja citricelor nu trebuie folosita", explica profesorul Mencinicopschi. Este indicat sa renuntam la fructele care provin din Argentina, Grecia, Spania, Turcia si Africa de Sud.

Bananele

Când sunt verzi, bananele sunt tratate cu etilena, un hormon vegetal de maturare a fructelor, pentru a fi coapte mai repede, în una-doua zile, spune profesorul Mencinicopschi. Bananele din Costa Rica, Ecuador, Columbia si Panama nu sunt recomandate consumului din motive de siguranta, conform raportului Greenpeace.

Perele

Din cauza nivelului de pesticide, perele care sunt importate din Chile, Italia, Africa de Sud si Turcia trebuie sa fie evitate. Prof. Mencinicopschi spune ca, la fel ca în cazul merelor, perele pot fi tratate cu substante care le confera un luciu sporit. 

Capsunile

Pâna si capsunile, pentru a rezista mai mult timp pe piata, sunt tratate cu pesticide. Ele contin un nivel de pesticide ce depaseste 0,01 mg/kg. Este vorba despre cele din Egipt, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Olanda si Spania.

Rosiile

"Rosiile cu forma tuguiata pot fi tratate cu fitohormoni de crestere în stadiu de legare sau de coacere, însa nu este o regula generala pentru a le deosebi", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În ceea ce priveste consumul lor, specialistii atrag atentia ca cele din Maroc trebuie evitate. Îndepartarea cojii rosiilor nu este o solutie, deoarece aceasta contine licopen, un antioxidant important de pe urma caruia am avea de câstigat.

Morcovii

În special morcovii din Spania trebuie evitati din cauza nivelului riscant de toxicitate. "Toate radacinoasele, inclusiv morcovii, sfecla rosie si pastârnacul pot contine niveluri mari de nitrati", explica prof. dr. Mencinicopschi.

Cartofii

Este bine sa renuntam sa cumparam cartofi importati din Franta.  Un aspect asupra caruia atrage atentia specialistul în nutritie este acela ca, încoltiti, cartofii contin substante toxice pentru organism.

Ardeii grasi

Indiferent de marime sau de culoare, ardeii grasi din Turcia trebuie evitati. Profesorul Mencinicopschi spune ca aspectul ne poate pacali. Astfel, chiar daca am fi tentati sa credem ca legumele care arata aproape perfect sunt tratate cu pesticide, un studiu efectuat de Institutul de Cercetari Alimentare din Bucuresti în 2003 arata ca ardeii grasi care aveau un aspect impecabil contineau mai putine pesticide decât cei cu un aspect neuniform.

Dovleceii

Si în cazul dovleceilor se folosesc substante de suprafata pentru a le fi îmbunatatit aspectul. Greenpeace recomanda, tinând cont de nivelul de pesticide, renuntarea la cei din Turcia.


Ce riscuri prezinta


Expunerea cât de mica la pesticide perturba sistemul endocrin. "Pesticidele scad fertilitatea barbatilor si cresc prevalenta obezitatii si supraponderalitatii prin transformarea preadipocitelor în adipocite (celule grase)", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. De asemenea, expunerea la pesticide favorizeaza aparitia bolilor Alzheimer si Parkinson. Studiile arata ca riscurile de aparitie a bolii  Parkinson sunt de cinci ori mai mari în cazul celor care sunt expusi frecvent la pesticide, comparativ cu ceilalti. În cazuri de Alzheimer, riscul creste de doua ori.


Cum ne putem proteja


Un prim pas pentru a ne asigura ca nu cumparam produse cu pesticide ar fi sa citim cu atentie eticheta si sa preferam produsele care au ca provenienta state din Uniunea Europeana, unde legislatia este mai restrictiva cu privire la folosirea pesticidelor. Profesorul Mencinicopschi spune ca autoritatile ar trebui sa-i oblige pe toti comerciantii, asa cum se întâmpla în supermarketuri, sa declare tarile de origine ale fructelor si ale legumelor. O alta recomandare este sa optam, pe cât posibil, pentru fructele si legumele ecologice, care au cel mai mic risc de contaminare cu pesticide si sa le cumparam pe cele de sezon. Este indicat sa le spalam cât mai bine, chiar cu apa calda, în special cartofii si morcovii.

www.adevarul.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...