Top 10 culturi bio în România sau idei de afaceri!

În pofida creșterii din ultimii ani, agricultura bio din România este încă la început, produsele fiind, în mare măsura, destinate exportului. Totuși, luna trecută, la Nurenberg, la cel mai mare târg de bio  – BioFach, România a fost "țara anului", reprezentată de peste 50 de producători.
 
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și citate de dli.ro, topul culturilor bio de la noi arată astfel:
 
1.Cerealele certificate ecologic – în primul rând, grâu, soia, porumb și orez – pentru care există, pe piața externă, mai ales pe cea americană și canadiană, cereri enorme, pe care țara noastră încă nu le poate acoperi, deși ofertele de prețuri sunt mai mult decât avantajoase (aproape dublu față de prețul cerealelor obținute în agricultura convențională). Se estimează, de exemplu, că o tonă de soia ecologică poate ajunge, anul acesta, la cel puțin o mie de euro. Dintre produsele bio derivate din cultura cerealelor, cele mai căutate sunt pâinea și pastele fainoase, astfel că ponderea cerealelor la export, în cadrul produselor ecologice este de peste 50%.
 
2.Cerealele furajere bio
, mai ales porumbul, sunt tot mai solicitate pe piața americană (adica, paradoxal, în "patria" porumbului), pentru hrana animalelor crescute în sistem ecologic, fermierii de peste ocean descoperind calitatea produselor românelti ca urmare a târgului BioFach Baltimore, din 2011.3.Oleaginoasele ecologice ocupă locul al treilea în top 10 produse bio cultivate în România, cu peste 22% din producția totală, fie că este vorba de semințe sau de fructe, precum nucile, alunele de pădure, sâmburii de caise, de dovleac etc. Culturile preferate sunt, totuși, cele de floarea soarelui, destinate extragerii uleiului bio, dar și inul.
 
4.Fructele ecologice, dintre care cele mai căutate la export sunt vișinele, cireșele, nucile, zmeura, dar și merele, perele, caisele.
 
5.Strugurii și produsele de vinificatie au început să fie produse intensiv și după metode bio. Foarte apreciate sunt vinurile din podgoriile subcarpatice, din Muntenia, dar și din nordul țării (zona Baia Mare, Satu Mare), care, în parteneriat cu Domeniile Viticole Franceze au pus la punct viticultura "bio-lunară" (strugurii fiind culeși și prelucrați în raport cu fazele lunii, dupa vechi tradiții), vinurile Chardonnay, Merlot și Fetească Neagră, cu gust inconfundabil,  deținând certificarea internațională ECOCERT.
 
6.Fructele de pădure, pe care natura autohtonă ni le dăruiește cu generozitate – afine, mure, măceșe, zmeură, etc.-  se vând "ca pâinea caldă" în Europa și, adeseori, se întorc în Romania, reambalate, iar noi  le cumpărăm la prețuri duble sau triple.
 
7.Legumele bio sunt apreciate atât pe piața internă, cât și pe cea externă, dar sunt departe de a acoperi cererea, ceea ce și explică prețurile mari la care sunt comercializate, cele mai cerute fiind roșiile, ardeii (cei roșii, în special), vinetele, cartofii, etc.
 
8.Ciupercile crude sau uscate câștigă teren și în agricultura românească, deși înființarea unor micro-ferme abia în ultimii ani a început să se intensifice, oferind și avantajul unor profituri rapide, având în vedere că durata unui ciclu de cultură este în jur de 80 de zile.
 
9.Plantele medicinale și aromatice, cultivate în sistem ecologic, au devenit deja o afacere de succes și la noi. Sunt destinate industriei medicamentelor, a suplimentelor alimentare, cât și în cea a cosmeticelor.
 
10.Produsele bio nealimentare – textile ecologice (în primul rând, bumbac), produsele naturiste pentru igiena personală, aromoterapie, nu au încă o pondere foarte mare.
 
 Sursa: www.dli.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat arestat preventiv după ce a accidentat un tânăr, apoi s-a dus liniștit acasă! (Video)

astăzi, 16:10

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 24 de ani, din comuna Știubieni, cercetat pentru comiterea infra...

Cinci studenți ai Academiei din București, în practică la Botoșani în calitate de salvatori!

astăzi, 16:00

Bogdan, Cătălin, Alexandru, Răzvan și Dumitru-Robert sunt cinci tineri, din județul Botoșani, studenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Cei cinci ti...

Încerca să meargă 14 km pe jos: Bătrânel ajutat de jandarmi să ajungă acasă! (Foto, Video)

astăzi, 15:45

Un bătrânel care se încălzea cu un ceai și privea dezorientat în jur a atras în această dimineață atenția unui echipaj de jandarmerie, în zona centrală a orașulu...