Tone de chiftele infectate cu pesticid cancerigen au fost retrase de la rafturile magazinelor

Tone de chiftele infectate cu pesticid cancerigen au fost retrase de la rafturile magazinelor

O nouă alertă alimentară s-a dat în România. Două tone de chiftele infectate cu un pesticid care este cancerigen au fost retrase de la rafturile magazinelor.

Chiftele retrase de la raft conțin oxidul de etilenă, iar potrivit şefului Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea, produsele ar fi fost deja retrase de la raft, dar o parte au fost deja vândute.

„Este vorba de aproximativ 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezenţa oxidului de etilenă. Am fost notificat aseară de către un alt stat membru. Pe această cale, atrag atenţia în mod deosebit lanţurilor de magazine care au comercializat aceste chiftele să afişeze public, la vedere, care este tipul şi lotul acestor produse, pentru ca cei care au cumpărat produsul să îl poată identifica şi returna. Este foarte important asta!  Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi, dar au fost comercializate o parte din aceste chiftele, aşa că rog public ca supermarketurile să afişeze fotografia produsului la intrarea în magazin, pentru a putea fi adus înapoi de clienţi”, a declarat Mihai Ponea, directorul ANSVSA, la Antena 3.

Interpelat dacă poate oferi detalii despre magazinele în care au fost comercializate, dar şi despre ce tip de chiftele este vorba, directorul ANSVSA a răspuns că „în cel mai scurt timp, ANSVSA va pune public pe site aceste produse”.

„Atrag atenţia comercianţilor că atât timp cât vând în România produse alimentare, au obligaţia ca ele să fie sigure. Dacă se depistează un risc, au obligaţia să informeze consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea supermarketurilor. Nu ne jucăm cu siguranţa cetăţeanului!”, a mai adăugat Mihai Ponea, care a explicat că ingerarea unei cantități infime nu produce efecte pe loc, ci consumul pe termen lung poate avea efecte cancerigene.

Până în prezent aditivul a fost găsit și în zeci de sortimente de înghețată care deja au fost retrase de pe piață.

 

Spune-ne opinia ta