Tocmai te-a anuntat seful ca te da afara? Vezi ce drepturi ai in acest caz!

Daca anul trecut a fost anul concedierilor colective, anul acesta pare a fi cel al concedierilor individuale. Se intampla frecvent sa vii dimineata la serviciu si sa afli ca de a doua zi nu mai ai unde sa vii. Invocand problemele financiare, restrangerea activitatii si desfiintarea postului, sefii cheama salariatii rand pe rand la departamentul de resurse umane unde li se da vestea. Trebuie sa stii, insa, ca nu poti fi dat afara de la o zi la alta si ca ai dreptul si la compensatii banesti.

Sute de mii de oameni si-au pierdut slujbele anul trecut! Si in ciuda faptului ca specialistii spun ca in acest an piata muncii si-a mai revenit si ca patronii au inceput sa faca angajari, mii de angajati inca mai trec prin experienta traumatizanta a concedierii. Ceea ce, in contextul economic actual, poate fi o drama.

In primul rand, nu te lasa intimidat de angajator! Destul de frecvent intalnita este situatia in care patronul incearca sa te faca pe tine sa-ti dai demisia.
 
Pe motiv ca nu esti cel mai potrivit pentru job, ca nu te-ai adaptat sau ca nu prea-ti faci treaba, seful incearca sa-ti induca ideea ca daca nu-ti dai tu demisia ti s-ar putea intampla ceva rau.
 
Nimic mai fals! In cazul in care angajatorul nu este multumit de tine, el este cel care va trebui sa demonstreze acest lucru, dupa ce face mai multe cercetari disciplinare. Abia dupa ce strange suficiente probe pentru a demonstra ca nu ti-ai indeplinit sarcinile de serviciu iti poate desface contractul de munca.
 
Angajatorul nu te poate obliga sa-ti dai demisia! O alta modalitate destul de des intalnita este demisia cu acordul partilor, patronul invocand faptul ca vei da mai bine in ochii viitorului angajator daca pleci prin demisie si nu prin concediere.
 
Smecheria in acest caz este ca, daca semnezi demisia cu acordul partilor, angajatorul nu mai este obligat sa-ti ofere plati compensatorii si nu mai ai dreptul nici la indemnizatie de somaj.
 
Varianta la care angajatorii recurg cel mai des in ultimul timp pentru a renunta la un angajat este restructurarea postului. In acest caz, patronul este obligat sa iti aduca la cunostinta, in scris, acest fapt si trebuie sa iti gaseasca un alt post in interiorul companiei.
 
Daca acest lucru nu este posibil, vei beneficia de un preaviz de 20 de zile lucratoare, timp in care poti veni la munca doar 4 ore pe zi (pentru a avea timp sa-ti cauti un alt serviciu) fara ca salariul sa ti se diminueze.
 
Totodata, potrivit contractului colectiv de munca la nivel national, la concediere vei primi un salariu lunar de baza brut. In cazul in care contractul negociat la nivel de ramura sau contractul individual semnat la angajare prevad mai multe salarii compensatorii sau alte beneficii in caz de concediere, angajatorul va fi obligat sa ti le acorde.

Sursa: incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...