Toate terenurile si cladirile din tara vor fi cadastrate gratuit de autoritati. Programul guvernamental a aparut in Monitorul Oficial

Pana in anul 2023, terenurile si cladirile din toata tara vor fi inregistrate gratuit in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, in cadrul unui program national, conform unui act normativ publicat recent in Monitor si informatiilor furnizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF) a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 294/2015, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai si se aplica de la data publicarii.

Acest program are ca obiectiv inregistrarea gratuita, pana in anul 2023, a tuturor imobilelor din Romania (terenurile si cladirile, inclusiv apartamentele) in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Lansarea PNCCF a avut loc pe 30 aprilie, in cadrul unei conferinte de presa a MDRAP.

"Obiectivul principal al programului national de cadastru si carte funciara este de a inregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile si cladirile din Romania, inclusiv apartamentele, in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Odata atins acest obiectiv se revitalizeaza piata imobiliara din Romania, se dezvolta creditul agricol si creditul ipotecar, se dezvolta toate tranzactiile care au ca obiect vanzarea si cumpararea de imobile", a precizat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea, la conferinta de presa.

Programul va fi finantat, in principal, din fondurile Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si din fonduri europene. "Programul va fi finantat din trei surse: doua surse principale - veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru, in cuantum de peste 4 miliarde de lei si fonduri externe rambursate prin Programul Operational Regional, in cuantum de peste 300 de milioane de euro. In situatia in care institutiile administrativ-teritoriale vor dori sa participe cu cofinantare sau cu fonduri din bugetele locale, si aceasta va putea fi o sursa de finantare a programului", a mai spus Dragnea.

Practic, incepand din acest an, toate persoanele fizice si juridice (inclusiv institutiile publice) vor beneficia gratuit de inregistrarea imobilelor in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, conform HG nr. 294/2015. Concret, prin program se vor elibera certificatele pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale, se vor intocmi documentatiile cadastrale si se vor inregistra imobilele. In acelasi timp, autoritatile se vor ocupa si de digitalizarea tuturor cartilor funciare si planurilor cadastrale existente in prezent.

Citeste material complet!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

astăzi, 17:47

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...

Șofer beat urmărit prin oraș de un polițist aflat în timpul liber!

astăzi, 17:00

Sâmbătă la amiază, șeful Biroului de Ordine Publică, comisar șef de poliție Stărică Ionuț, din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, aflat în timpul liber, a observat în...

20.000 de lei amendă! Botoșăneanca a rămas și fără marfa de contrabandă!

astăzi, 15:39

Depistată de jandarmi în zona bazarului din municipiul Botoșani în timp ce avea asupra sa 200 de pachete de țigări de contrabandă, o femeie a fost amendată în această după-am...