La succesul spectacolului a contribuit pe deplin si Marius Rogojinschi, a carui interpretare de exceptie a fost clasificata de presa ieseana de specialitate drept un rol-lectie, care ramane in atentia profesionistilor, dar si a tinerilor care acced catre o cariera in teatru.
De altfel, Marius Rogojinschi isi asuma cu indreptatire aceste merite, actorul fiind si lector la Facultatea de Teatru din Iasi.
Insa botosanenii vor avea parte de surprize pana la finalul acestui an, proiectele anuntate conducand catre o toamna culturala de exceptie.
Pana atunci, actorii vor participa la Festivalul de Arta Medievala, care se va desfasura la Cetatea de Scaun a Sucevei, in cadrul unui proiect conturat la initiativa lui Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina din Suceava, proiect la al carui succes au contribuit si actorii Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani.
Dupa Apus de soare, prezentat anul trecut in Suceava, artistii pregatesc acum Viforul, ambele spectacole fiind regizate de Marius Rogojinschi.
Create in special pentru a fi jucate in spatii neconventionale, spectacolele lui Marius Rogojinschi urmeaza initiatic drumurile Moldovei strabatute de Stefan cel Mare, fapt aproape unic in istoria teatrului botosanean.
Plecat din cadrul mistic al Cetatii de Scaun din Suceava, unde actorii au fascinat prin capacitatea de a aduce in fata sucevenilor, anul trecut, spiritul lui Stefan, traseul spectacolului Apus de soare s-a derulat in Botosani, Saveni, Dorohoi – locuri strabatute de marele domnitor, pentru ca anul acesta sa poposeasca, la comemorarea a 505 ani de vesnicie dupa Stefan cel Mare, la Radauti si Targu Neamt, in Cetatea Neamtului.
Tot sucevenii vor avea privilegiul de a asista primii si la spectacolul Viforul, in cadrul Festivalului de Arta Medievala, in perioada 19-23 august 2009.
In luna august, actorii se vor afla la Memorialul Ipotesti, cu spectacolul Buzunarul cu paine.
Evenimentul teatral al anului va fi, insa, in perioada 25 septembrie – 1 octombrie, cand se vor desfasura Zilele Teatrului Mihai Eminescu, moment care va reuni la Botosani zeci de invitati, directori de teatre din Romania sau directori de festivaluri din strainatate.
Luna octombrie se va finaliza cu o alta actiune de anvergura a Teatrului, o actiune de imagine, dupa cum o numeste conducerea Teatrului Mihai Eminescu.
In zilele de 27-28 octombrie va avea loc o manifestare de imagine sustinuta de Asociatia Amfiteatru. Proiectul este sustinut si de Consiliul Judetean si va consta in o serie de reprezentatii pe scena Teatrului National Bucuresti, a specificat Volin Costin, directorul artistic al Teatrului Mihai Eminescu.
Este vorba despre spectacolele Amadeus, in regia lui Alexandru Vasilache, si O poveste foarte simpla, regia Andro Enukidze, intr-o manifestare de imagine pentru Botosani, la nivel national.
Tot in acest an, se au in vedere spectacole in spatii neconventionale, Apus de soare si Viforul la Biserica Popauti – ctitorie a lui Stefan cel Mare si Biserica Sfantul Gheorghe – ctitorie a Elenei Rares, dar si pe Pietonalul Unirii, aici botosanenii avand ocazia sa vizioneze Buzunarul cu paine si Ivan Turbinca.