Tiprigan: "Elevul are toate drepturile, iar profesorul este marginalizat"

Tiprigan: "Elevul are toate drepturile, iar profesorul este marginalizat"

 MARIA TIPRIGAN  

Presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Botosani, Maria Tiprigan, sustine ca proiectul privind sanctionarea cu amenda a cadrelor didactice care lovesc sau jignesc elevii a starnit un val de nemultumire in randul dascalilor botosaneni.

Maria Tiprigan spune ca, prin adoptarea unei astfel de masuri, profesorii se simt jigniti si marginalizati.

Sindicalistii vor cere spirijinul parlamentarilor de Botosani si vor depune si o solicitare in numele Sindicatului pentru a nu fi adoptat un astfel de proiect.

"Cadrele didactice spun ca stiu cum sa se comporte fata de elevi si au invatat de-a lungul anilor de studii destule elemente de pedagogie si psihologie ca sa aiba un comportament normal si firesc si pun problema: de ce oare elevului i se permit atat de multe in democratia actuala si parintilor la fel? Daca un elev jigneste un profesor si parintii la fel, atunci nu se ia nicio masura, pe cand daca un profesor cu sau fara voia lui uneori poate se exprima verbal intr-un anumit mod cand elevul are o comportare care nu tine de comportamentul unui elev, atunci nu se pune problema elevului care este in fata profesorului. Elevul are toate drepturile, iar profesorul este marginalizat in sensul exprimarii si comportamentului sau. Este imposibil ca atunci cand un elev are un comportament la ore sau chiar in timpul pauzei care nu tine de etica unui elev, sa nu i se faca niste observatii si atunci ele pot fi traduse ca fiind jignitoare sau sfidatoare sau care ating personalitatea elevilor. Noi vom solicita prin parlamentarii de Botosani, vom depune si ca sindicat aceste solicitari ale cadrelor didcatice, de a nu promova asemenea act prin care se aduce atingere cadrelor didactice", a spus Maria Tiprigan, presedintele SIP Botosani.

Ea a mai precizat ca nu este normal ca profesorilor sa li se dea amenzi, in conditiile in care salariile pe care le iau sunt mici, mentionand ca exista si la ora actuala destule sanctiuni in statutul personalului didactic, ce se pot aplica, sunt comisii de disciplina la nivelul scolilor si al Inspectoratului Scolar Judetean, care pot sa ia decizii in cazuri unor abateri in randul cadrelor didactice.

Potrivit uni proiect al Ministerului Muncii, pentru modificarea Legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului, profesorii care isi lovesc elevii ori devin violenti in limbaj risca sa fie amendati cu sume intre 1.000 si 2.500 de lei.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
127

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
484

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
192

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...