Tinerii iau cu asalt facultăţile de Medicină, chiar dacă medicii se plâng de salarii mici

Tinerii iau cu asalt facultăţile de Medicină, chiar dacă medicii se plâng de salarii mici
Peste 15.000 de tineri şi-au depus dosarul pentru admiterea la Medicină în şapte centre universitare din ţară. Concurenţa medie pe ţară pe locurile de la buget este de 4 candidaţi pe loc, iar numărul înscrişilor este mai mare în multe universităţi cu 20-30% decât anul trecut.  

Tinerii români vor să devină în continuare medici, farmacişti sau asistenţi medicali, chiar dacă salariile din domeniu sunt sub salariul mediu pe economie.  

Mulţi dintre ei se gândesc la o carieră în străinătate, unde posturile din sănătate sunt printre cel mai bine plătite.  

Cea mai mare concurenţă la admiterea la Medicină în 2013 este la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti - 5,3 candidaţi pe loc.  

Cele şapte centre universitare din ţară care au strâns cei mai mulţi candidaţi pentru o carieră în medicină au un total de 3.775 locuri finanţate de la buget. Pe acestea concurează 15.151 tineri absolvenţi de liceu.  

Care e concurenţa la Medicină din centrele universitare  

- În Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti vor concura 4.541 candidaţi pe un număr de 850 locuri de la buget (concurenţă de 5,3 pe loc);  

- La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova s-au înscris 1.541 de candidaţi; aceştia concurează pe un număr total de 345 de locuri la buget (concurenţă de 4,4 pe loc).

- La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara sunt 580 de locuri finanţate de la buget la facultăţile de Medicină, Medicină dentară şi Farmacie. Potrivit centralizării realizate de universitate, s-au înscris 2.414 candidaţi (concurenţă de 4,1 pe loc).  

- La Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi sunt 710 locuri bugetate şi 2.400 de candidaţi (concurenţă de 3,4 pe loc).  

- La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca s-au înscris 1.995 candidaţi pe un număr total de 600 de locuri fără taxă (concurenţă de 3,3 pe loc).  

- La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş s-au înscris peste 1.400 de candidaţi pentru a ocupa cele 450 de locuri bugetate (concurenţă de 3,1 pe loc);  

- La Facultatea de Medicină din Universitatea "Transilvania" din Braşov concurează 860 de tineri pe 340 de locuri de la buget (concurenţă de 2,5 pe loc)  

Concurenţă de 9,7 candidaţi pe loc la Medicină dentară  

Numărul absolvenţilor de liceu care au optat pentru admiterea la UMF "Carol Davila" din Bucureşti este mai mare cu cel puţin 35% faţă de numărul de anul trecut.  

La cele patru facultăţi ale UMF "Carol Davila" din Bucureşti s-au înscris 4.541 de candidaţi. Cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Medicină Dentara - 9,7 candidaţi.   

La Facultatea de Medicină, unde au fost scoase la concurs 432 de locuri finanţate de la buget, au fost înscrişi 2.262 de candidaţi, dintre care 28 de olimpici, iar 53 de candidaţi au optat pentru locurile cu taxǎ - concurenţă de 5,2 candidaţi pe un loc fără taxă.  

La Facultatea de Farmacie s-au înscris 408 candidaţi pentru cele 131 de locuri fără taxă , iar 21 au ales locurile cu taxă.  

La Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca cea mai mare concurenţă se înregistrează la tehnică dentară -7,3 pe loc (219 candidaţi pe 30 de locuri). Conducerea Universității din Cluj a decis anul acesta să nu ia în considerare media de bacalaureat a candidaților care se înscriu la facultate decât în caz de departajare după examenul scris.       

realitatea.net  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

astăzi, 23:19
23

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
52

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
59

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...