Teza unica se sustine joi!

Dupa negocierile de miercuri, sindicatele din Invatamant au anuntat ca suspenda greva, ceea ce inseamna ca teza unica se va sustine joi.

Anuntul a fost facut chiar de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a spus ca, desi ea a sustinut intotdeauna ca sistemul este complicat si are multe probleme, dialogul de miercuri va duce la responsabilizarea guvernantilor fata de sistemul educational si ca impreuna vor reusi sa il gestioneze mult mai bine.

Sindicalistii au semnat acordul cu Guvernul, prin care s-a stabilit ca nu vor exista limitari salariale in anul 2009 fata de anul trecut.

"Acest acord ne da garantia ca pe 2009 procesul educativ se va desfasura normal si ca nu suntem doar simpli actori", a declarat secretarul general al FSLI, Liviu Pop, precizand insa ca acest conflict de munca este suspendat pe perioada nedefinita, el fiind conditionat de respectarea prevederilor sale de catre Guvern.

"Nu vreau sa inflamez opinia publica dar acordul inceteaza daca nu este respectat", a mai spus Pop precizand ca exista mai multe termene limita pentru prevederile acordului, primul dintre acestea fiind 30 iunie, data la care va fi finalizata legea unica a salarizarii bugetarilor.

"Conflictul de munca este suspendat atata vreme cat Guvernul isi asuma toate procederile din acord, acestea urmand sa fie facute publice", a mai spus liderul FSLI.

Concret, acesta a anuntat ca s-a decis pastrarea fondului de salarii pe 2009, un buget de 6% pe educatie care acopera si investitiile si salariile, precum si elaborarea de comun acord a legii unice a salariilor si a celei a descentralizarii.

De asemenea, el a precizat ca cele trei deadline-uri sunt 30 iunie, pentru adoptarea legii unice, sfarsitul lunii octombrie pentru respectarea intelegerilor privind salarizarea profesorilor si sfarsitul lui 2011 pentru finalizarea reformei in invatamant.

De asemenea, liderul "Alma Mater" Razvan Bobulescu a spus ca a semnat acordul cu Guvernul in conditiile in care problemele specifice invatamantului universitar au fost in buna masura solutionate.

"Asteptam insa 30 iunie cand o sa vedem cum apare legea unica a salarizarii. Al doilea termen este inceputul lunii octombrie cand o sa vedem cum stam cu finantarea de baza a universitatilor. Ultimul punct al acordului prevede insa ca daca nu se respecta prevederile lui reluam protestele", a avertizat Bobulescu.

Liderii sindicatelor din Invatamant s-au intalnit la sediul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pentru a hotari daca va fi reluata greva.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...