Basescu: Multi profesori nu au ce cauta in invatamant. Vedeti cati elevi care termina liceul scriu cu greseli de ortografie!

Basescu: Multi profesori nu au ce cauta in invatamant. Vedeti cati elevi care termina liceul scriu cu greseli de ortografie!

 TRAIAN BASESCU  

"Am spus ca imi asum eroarea promulgarii legii privind salarizarea cadrelor didactice. Asumarea acestei erori are valoare politica. Mai aveam o posibilitate - sa trimit legea inapoi in Parlament si as fi primit-o inapoi in 48 de ore si trebuia s-o promulg oricum. Va amintiti ca in toamna era o veselie cu aruncat pe pereti cu banii publici. Ca gest politic, probabil ca trebuia sa o retrimit in Parlament. N-am facut acel gest politic si imi asum eroarea", a afirmat, miercuri, presedintele Traian Basescu, invitat la postul public de radio.

Traian Basescu a mai adaugat ca isi reproseaza faptul ca nu a anticipat dimensiunile crizei in Romania.


Traian Basescu despre invatamant si criza:

- Am spus ca imi asum eroarea promulgarii legii privind salarizarea cadrelor didactice. Asumarea acestei erori are valoare politica.
- Mai aveam o posibilitate - sa trimit legea inapoi in Parlament si as fi primit-o inapoi in 48 de ore si trebuia s-o promulg oricum.
- Va amintiti ca in toamna era o veselie cu aruncat pe pereti cu banii publici.
- Ca gest politic, probabil ca trebuia sa o retrimit in Parlament. N-am facut acel gest politic si imi asum eroarea.
- Tin sa va spun ca Guvernul si Parlamentul au respectat legea. Bugetul educatiei este anul acesta de 6% din PIB.
- Sunt bani europeni pentru cercetare, sunt bani pentru modernizarea scolilor. De ce nu ii accesam? E mai usor sa tipam dupa bani de la buget?
- Aici nu discutam de oameni incapabili sa faca proiecte, pentru ca sunt profesori. As vrea sa vad un colectiv de profesori care sa faca un proiect si sa obtina bani pentru scoala, pentru liceul lor. Sunt oameni instruiti, care pot realiza proiecte, si care ar trebui sa le explice si elevilor cum sa faca proiecte. Sunt oameni instruiti. Este jenant ca invatamantul si justitia sa apeleze la firme specializate pentru a face proiecte.
- Le dau dreptate profesorilor in privinta salariilor, profesorii in Romania sunt foarte prost platiti, dar trebuie sa inteleaga ca suntem intr-un an de criza.
- Ce imi reprosez eu - imi reprosez ca nu am anticipat ca va fi criza. Pe de alta parte, ma si scuz intr-un anumit fel. Avem evaluarea din decembrie a Comisiei Nationale de Statistica, avem proiectul de buget, care a fost contruit pe crestere economica de 6%, si acel buget a fost depus in octombrie in Parlament. Nici macar FMI nu avea, atunci, datele privind scaderile economiilor in 2009.


Traian Basescu despre numarul mare de materii si nivelul invatamantului romanesc:

- In clasa a IX-a, elevii au 16 materii, in clasa a X-a au 17 materii. Ce intelegem de aici? Fata de 1989, numarul elevilor s-a micsorat considerabil - circa 150 de mii de elevi. Numarul profesorilor a crescut, in schimb, cu 50 de mii. Si sa vedeti cate clase cu 15 elevi avem. Cred ca trebuie sa privim foarte atent la numarul de materii, cata predare inutila facem.
- Sistemul este valabil si in gimnaziu - numar mare de materii, numar mare de ore. Putem organiza un sistem mult mai eficient - elevilor sa li se predea mai putine materii, sa invete ceea ce este cu adevarat necesar.
- Avem un procentaj important de cadre didactice care nu au ce cauta in invatamant. Ia vedeti cati elevi care termina liceul scriu cu greseli de ortografie. Aici se vede nivelul educatiei.
- Bagam materiile pentru ca trebuie sa rezolvam problema din punct de vedere sindical.
Nu vad de ce un profesor care preda altceva nu se poate recalifica sa preadea IT. Avem bani pentru recalificare.

 

HotNews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...