Termenul pentru atestarea produselor traditionale, prelungit pana pe 30 noiembrie 2014

Termenul pentru atestarea produselor traditionale, prelungit pana pe 30 noiembrie 2014
Produsele traditionale trebuie sa aiba un logo specific si sa indeplineasca anumite conditii pentru a fi atestate, dupa cum se arata intr-un act normativ aflat in vigoare din decembrie 2013. Termenul pentru atestarea produselor, in conformitate cu dispozitiile aplicabile de anul trecut, era luna septembrie, insa acesta a fost prelungit pana la 30 noiembrie 2014, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.

Potrivit Ordinului comun al ministrului agriculturii, ministrului sanatatii si al presedintelui ANPC nr. 724/1082/360/2013 privind atestarea produselor traditionale, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 688 din 11 noiembrie 2013 si care a intrat in vigoare pe 10 decembrie 2013, produsele traditionale trebuie sa indeplineasca conditii si criterii specifice pentru a fi atestate.

Produsele traditionale trebuiau atestate, in acord cu reglementarile din decembrie 2013, pana in septembrie anul acesta, dar termenul a fost prelungit pana la 30 noiembrie 2014. Noul termen pana la care producatorii isi pot atesta produsele a fost stabilit prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 1393/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 673 din 12 septembrie 2014 si care a intrat in vigoare la data publicarii. 

Pentru atestarea produselor, trebuie urmate cateva reguli. Astfel, conform legislatiei in vigoare din decembrie 2013, produsele traditionale vor fi inscrise in Registrul national al produselor traditionale (RNPT) si de asemenea, vor fi marcate cu un logo national, dupa cum se arata in modelul de mai jos:



Pentru a fi inscris in acest registru, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare si un mod de productie traditional, se precizeaza in actul normativ. De asemenea, procesul de obtinere trebuie sa includa si operatiuni de prelucrare realizate manual.

In plus, pentru a fi atestat produsul trebuie sa intruneasca o serie de elemente cuprinse intr-un caiet de sarcini. Astfel, caietul de sarcini va contine urmatoarele informatii:

-numele produsului;
-descrierea caracteristicilor produsului traditional;
descrierea caracteristicilor materiilor prime si a ingredientelor folosite care sa nu contina adaosuri de aditivi alimentari;
-descrierea metodei de productie specific locala, autentica;
-descrierea elementelor specifice privind ambalarea;
descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit;
-cerintele minime si procedurile de verificare si control al traditionalitatii produsului;
-capacitatea de productie realizata;
-date referitoare la vechimea produsului.

Mai departe, caietul de sarcini impreuna cu o serie de documente se vor depune la directia judeteana pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti in raza careia se realizeaza produsul traditional.

In termen de maximum 15 zile autoritatile trebuie sa ii ofere un raspuns solicitantului. Daca raspunsul este unul pozitiv, atunci vor fi demarate o serie de alte verificari, urmand ca raspunsul final sa vina din partea Ministerului Agriculturii care va inscrie produsul in Registrul national al produselor traditionale si va elibera un atestat pentru produsul respectiv.

Conform actului normativ in vigoare din 10 decembrie 2013, la locul de comercializare a produselor traditionale sunt obligatorii afisarea fotocopiilor atestatelor de inregistrare in RNPT.

In acelasi timp, documentul prevede ca Ministerul Agriculturii, Ministerul Sanatatii si ANPC vor realiza controale pentru a verifica legalitatea atestatului si a logoului de produs traditional.

In cazul in care autoritatile vor constata nereguli, atestatul de produs traditional va fi anulat si va fi retras logoul, iar produsul va fi radiat din registru.
avocatnet.ro 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
19

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
35

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
45

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...