Temperaturile scăzute cresc riscul de infarct. Simptomele care anunță că inima cedează

Sezonul rece este extrem de nefavo­ra­bil bolnavilor cardiaci! Studiile si statisticile indica o frecventa mai mare a afectiunilor cardiace in pe­ri­oa­da de debut a sezonului rece. De asemenea, se inregistreaza o agravare a simptomatologiei acestor afectiuni.

Din cauza frigului creste fre­c­ven­ta, dar si gravitatea crizelor de angina pectorala, tensiunea arteriala are ten­din­ta de a fi mai ridicata si incidenta in­farctelor este mai mare, spune Doctorul Zilei.

Riscul de infarct este semnificativ in primele doua-patru saptamani dupa instalarea frigului si continua sa creasca pe masura ce temperaturile scad. Astfel, la fiecare scadere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creste cu 2%. Acesti bolnavi trebuie sa se protejeze impotriva efectelor frigului, sa isi adapteze activitatile si sa isi dozeze eforturile. Uneori este necesara si o ajustare sau o schimbare a tratamentului (care va fi facuta, desigur, de medicul curant).

In mod clasic, durerea cardiaca, in special cea din infarctul miocardic, este violenta, severa. Totusi, pe langa gradul personal de perceptie, exista si alte diferente notabile. Astfel, la batrani si diabetici, durerea este mai silentioasa. La femei, simptomele infarctului difera mult de cele clasice, durerea nefiind deseori pe primul plan. Pe de alta parte, exista factori de risc recunoscuti asociati bolii cardiace. De exemplu: obezitatea, hipercolesterolemia, fumatul, prezenta de cazuri de imbolnaviri cardiace in familie, o patologie specifica asociata (hipertensiunea arteriala sau diabet zaharat).

Totusi, un eveniment cardiac major se produce si in absenta acestora. Sunt importante atat caracterul durerii (care poate fi descrisa diferit: ca o senzatie de presiune, arsura, crampa, spasm, greutate, constrictie, intepatura, disconfort), dar si alte particularitati (durata, circumstan­te­le declansarii sau modalitatile de ameliorare), precum si simptomele asociate: febra, tuse, dispnee (respiratie dificila), greata, varsaturi, regurgitatii etc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...

Zi neagră pentru muzica românească: Marius Bațu și Gabriel Cotabiță s-au stins din viață! (Foto, Video)

astăzi, 13:03

Ne-a părăsit Marius Bațu! Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Nicu Alifantis a transmis un mes...

Ieșenii îi laudă pe botoșăneni, dar speră la o victorie în derby-ul Moldovei: ”Vor fi orgolii mari!”

astăzi, 12:45

Politehnica Iași va întâlni luni, la Botoșani, formația locală FC, într-o partidă din etapa a XVII-a a Ligii I de fotbal. Ieșenii și-au prezentat punctul de vedere legat de me...