Tehnicianul veterinar care a sacrificat animalul cu antrax a plecat in Italia, chiar daca era in carantina!

Tehnicianul veterinar care a sacrificat bovina contaminata cu antrax a plecat in Italia, desi se afla in carantina, alaturi de celelalte persoane care au intrat in contact cu animalul.

Opinia autoritatilor judetene vizavi de acest fapt este ca Marian Bejinariu, tehnicianul veterinar, in varsta de 49 de ani, a dat dovada de iresponsabilitate fata de comunitate.

"Tehnicianul veterinar, cel care practic a sacrificat animalul, a plecat vineri in Italia, mai precis in Sicilia. Exista o stare de nemultumire intre el si medicul veterinar cu privire la salariu, si mai fusese odata in Italia. A beneficiat de prima consultatie medicala si apoi a sters-o in Italia. In opinia mea, este un model de iresponsabilitate fata de aceasta comunitate. Noi l-am anuntat la punctul focar al MAI, s-a luat legatura cu familia si starea lui este buna. L-am identificat unde se afla, la fratele sau din Sicilia. Probabil a si facut ceva greseli si s-a si speriat", a declarat Cristian Roman, prefecul judetului Botosani.

Dupa ce, sambata, s-a depistat si un caz de suspiciune de antrax la om, autoritatile judetene si cele locale au luat o serie de masuri. Printe acestea si o campanie de constientizare a locuitorilor din Cotusca, in caz ca nu respecta cu strictete regulile ce se impun in aceste conditii.

"Am  luat o serie de masuri, practic, pentru constientizarea populatiei daca nu respecta regulile. S-a facut o campanie din poarta in poarta. Am fost in teren cu directorul DSVSA, cu directorul DSP, a fost si colonelul Radu Anton, care a avut sarcina de a verifica si activitatea autoritatilor locale pentru situatii de urgenta. Fiind o zona mai saraca, e foate greu sa-i faci sa inteleaga pe oameni ca laptele pe care il dau vacile lor trebuie fiert si apoi aruncat in WC, in conditiile in care poate este singura sursa de venit si sa mai consume si lemne unde nu prea sunt paduri", a precizat prefectul.

Ca element de noutate, codul Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor prevede ca perioada de incubatie la animale pentru antrax este de douazeci de zile, ceea ce inseamna ca toate masurile de restrictie se vor mentine pana pe data de 28 septembrie, si nu pana pe 22 septembrie, cum se anuntase initial.

Conform celor precizate de prefectul de Botosani, oamenii nu sunt panicati. Cu toate acestea, atunci cand proprietarul fermei unde a fost depistata bovina cu antrax a solicitat ajutor sa stranga vitele ca sa le verifice temperatura, nimeni nu a vrut sa-l ajute.

Baiatul de douazeci de ani, care se afla internat la Spitalul de Contagioase, avea o zgarietura  in palma cand a tinut coada vacii, atunci cand s-a sacrificat animalul, si astfel s-a transmis prin sange.

"Baiatul probabil s-a murdarit in palma, unde avea zgarietura, ca nu sacrifica nimeni cu manusi, astea-s realitatile. S-a transmis prin cale limfatica, prin sange, si a gasit un loc de expandare si a facut in zona cotului o buba", a incheiat Cristian Roman.

 
 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

astăzi, 19:54

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...